![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Mam taki ciąg
Kod START bla bla bla END inneblabla inneblabla Chcę zamienić wszystko między START a END na coś innego, włącznie ze START i END. No to piszemy proste wyrażenie:
W rezultacie otrzymamy: Kod #zamienione# inneblabla inneblabla Proste. Sprawa się komplikuje, gdy pomiędzy START i END włożym podSTART i pod END Kod START bla bla bla START blablaW END bla3 END inneblabla inneblabla W wyniku naszego wyrażenia otrzymamy Kod #zamienione# bla3 END inneblabla inneblabla A powinniśmy otrzymać to samo co w pierwszym przypadku. No to powiecie: zamien .*? na .* i po sprawie. No nie do końca, bo jest jeszcze jeden przypadek, ze START i END pojawi nam się też rownożędnie do pierwszego, czyli np: Kod START bla bla bla START blablaW END bla3 END inneblabla START ccc xxx END inneblabla Zrobie .* da nam Kod #zamienione# inneblabla a mi chodzi, by uzyskac Kod #zamienione# inneblabla START ccc xxx END inneblabla Podsumowując: ma być zamienione tylko pierwsze główne START END, nawet jeśli ma w sobie inne START END, ale nie można już ruszych późniejszych START END Idzie to zrobić wyrażeniem regularnym? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 7 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz w środku tego wyrażenia dodać bardzo podobne, które może wystąpić 0 lub więcej razy. Nie wiem czy dobrze zapisałem:
Kod ^START\s(START\s.*?\sEND)*\sEND
Ten post edytował kreciko 28.09.2010, 08:19:24 |
|
|
![]()
|
|
Juz myslalem ze bedzie dobrze ale nie
Nadal zwraca mi Kod #zamienione# bla3 END inneblabla START ccc xxx END inneblabla Gdy zamienie (START\s.*?\sEND)* na (START\s.*?\sEND)+ to zwraca juz dobrze, ale tylko dla przypadku, gdy te wewnetrzne START END istnieje. Gdy nie będzie istnialo, znowu się wykrzaczy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 7 Dołączył: 17.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował kreciko 28.09.2010, 09:07:25 |
|
|
![]()
|
|
kreciko ale wowczas łyknie też tego ostatniego END a pisałem ze tego nie chce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
preg_replace_callback i trochę rekurencyjnych wywołań.
Nie możesz się posługiwać operatorami kontrolującymi chciwość np (?) |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie możesz się posługiwać operatorami kontrolującymi chciwość np (?) To pytanie czy stwierdzenie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
"?" to operator leniwego wybierania znaków
|
|
|
![]()
|
|
To ja wiem, pytam sie ciebie czy twoj ostatni post to pytanie czy stwierdzenie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Bo jak przejrzysz kody to zauwazysz, ze uzywam leniwego wybierania znaków wiec nie rozumiem sensu twojego zdania Cytat Nie możesz się posługiwać operatorami kontrolującymi chciwość np (?) Wiec sie pytam czy to pytanie czy to stwierdzenie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Stwierdzenie, że nie możesz go używać (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)
|
|
|
![]()
|
|
why, wookieb why?
|
|
|
![]()
|
|
Dobra może powiedz mi po co chcesz to zrobić? Wiesz, że mój parser bbcode można użyć do innych parserów zmieniając tylko ustawienia?
A dlaczego nie możesz, ponieważ wtedy preg_replace_callback nie będzie w stanie rekurencyjnie wyszukać START i END w tekście bo nigdy nie wystąpi 2x END oraz 2x START w dopasowanym ciągu. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Dobra może powiedz mi po co chcesz to zrobić? for money (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) No jak to po co? Zeby działało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat A dlaczego nie możesz, ponieważ wtedy preg_replace_callback nie będzie w stanie rekurencyjnie wyszukać START i END w tekście bo nigdy nie wystąpi 2x END oraz 2x START w dopasowanym ciągu. Ok. Moze się pobawie tym callbackiem
|
|
|
![]()
|
|
for money (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) No jak to po co? Zeby działało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To może tak. Jaką funkcjonalność chcesz stworzyć? |
|
|
![]()
|
|
Taką jak opisałem.
Obszedłem to troszke i mam rozwiązanie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor
Twój kod sypnie się, jeśli START END będzie zagnieżdżone więcej niż 2 razy. Jeśli się to nigdy nie zdarzy, to OK, ale jeśli ma to działać w każdych warunkach, to lepiej jest wykorzystać tak zwane "recursive subpatterns". Działa to tak samo jak zwykła rekurencja (?R), tyle że nie wstawia tam całego oryginalnego wyrażenia, tylko n-ty nawias okrągły. A zapis jest taki: (?1), (?2), (?n)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat wój kod sypnie się, jeśli START END będzie zagnieżdżone więcej niż 2 razy. Jeśli się to nigdy nie zdarzy, to OK Tak, wiem o tym. Z założenie nie będzie jednak takiej sytuacjiCytat to lepiej jest wykorzystać tak zwane "recursive subpatterns". Działa to tak samo jak zwykła rekurencja (?R), tyle że nie wstawia tam całego oryginalnego wyrażenia, tylko n-ty nawias okrągły. A zapis jest taki: (?1), (?2), (?n) Działa wyśmienicie, dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Muszę poczytać o tych rekursywnych wyrażeniach bo próbuje przetrawić ten kod co podales i za chiny go nie kumam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeszcze gdzie jakiego backdora mi wlozyles (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) edit: i już chyba kumam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z ciekawości zrobiłem testy czasowe. Wyrażenie regularne jest szybsze od moich "kwiatków" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie to:
1: Dopasuj START 2: Najpierw spróbuj dopasować całe zagnieżdżone START(...)END (rekurencja, GOTO 1: ), a jeśli się nie uda to: 3: Dopasuj jeden znak (kropka) 4: Jeśli napotkałeś END to zakończ, w przeciwnym razie GOTO 2: EDIT: No ty w swoich kwiatkach też masz wyrażenia regularne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W dodatku ślamazarność wyrażeń to trochę mit. To znaczy często, jeśli porównujemy regexp z całą masą substr w pętli to okazuje się, że ciągłe kopiowanie stringa w inne miejsca w pamięci daje taki narzut, że wyrażenia okazują się szybsze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Noidea 28.09.2010, 11:33:49 |
|
|
![]()
|
|
Cytat No ty w swoich kwiatkach też masz wyrażenia regularne No tak.... czy już dziś piątek czy jak :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 10 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz robić walidacja poprawności tekstu (czy liczba START-ów jest równa licznie END-ów)?
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jak bardzo trzeba po chinsku czytac by dojsc do takiego wniosku (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Poza tym wydaje mi się, iż jestem na takim etapie iż wiem jak policzyć w tekście liczbę dwóch słów i porównać te liczby ze sobą (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Problem juz rozwiązany |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 10 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie doszedłem do takiego wniosku tylko zapytałem czy nie potrzebujesz walidacji bo niedawno sam musiałem zmierzyć się z problemem niepoprawnie zbudowanego tekstu ze znacznikami (np częściowo ucięty XML). Przepraszam, że chciałem podzielić się doświadczeniami :/
Ten post edytował Methestel 28.09.2010, 20:09:26 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Przepraszam, że chciałem podzielić się doświadczeniami No ale chyba nie będziesz latał teraz po różnych tematach i nie pytał każdego czy nie chce usłyszeć jak zrobić coś tam bo akurat to przerabiałeś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Nie zrozum mnie źle: dzielenie się doświadczeniem to fajna sprawa i jak najbardziej to popieram ale rób to we właściwym miejscu i nie wyskakuj ni stąd ni zowąd ludziom w tematach z czymś takim. Poza tym źle zrozumiałem Twojego posta i myslalem że ty źle zrozumiales i wymyslasz jakieś inne rozwiązanie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Nie będe
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 14:46 |