![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ucząc się php próbuje wysłać dane z formularza zapisanego w 1 pliku do pliku 2.
wklejam poniżej kompletne kody plik reg_form.php zwierający formularz
oraz plik reg.php który ma te dane wyświetlić
jest to przerobiony fragment z poradnika i za chiny nie chce działać. po wciśnięciu klawisza odpala się strona reg.php i natychmiast wraca do formularza, a gdy fragment oznaczę jako komentarz wywala mi stronę reg.php białą i bez żadnych danych Ten post edytował azbest22 14.09.2010, 20:14:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień na : Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A na przyszłość w pierwszej kolejności sięgasz po instrukcję:
Aby samodzielnie dojść do rozwiązania problemu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
faktycznie to przeoczyłem ale problem nie ustąpił
![]() masz jeszcze jakieś pomysły?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakomentuj sobie wywołanie funkcji header(), dodaj sobie na początku skryptu var_dump($_POST) i napisz co ci wyświetla.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
zdefiniuj zakomenduj bo ja tu świerzak jestem straszny ale dociekliwy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to:
na to:
chodzi mi o to, żeby nie przenosiło cię z tego skryptu, gdyby skrypt poleciał do else. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To znaczy, że nie przesyłasz tutaj żadnego posta. Widocznie masz coś źle ustawionego w atrybucie action formularza. Czy pliki reg_form.php i reg.php są w jednym katalogu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak są w tym samym miejscu. wkleiłem dokładnie całą ich zawartość .
|
|
|
![]()
|
|
usuń ze znacznika form:
enctype="text/plain" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no i dzięki wielkie. wszystko ruszyło
![]() hurraaaa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób tak w tym formularz czyli na stronie reg_form.php
jak widać inputy się domyka!!! to 1wszy błąd poza tym submitu się nie odbiera zamiast tego wprowadzony jest jeden nowy input natomiast na stronie reg.php wprowadź taką zmianę zamiast: wklej:
no i to tyle u mnie działa nie zapomnij o pomógł jak ci też zadziała;p |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze: niedomknięty input wyświetli błąd w walidatorze html'a, ale to nie jest błąd, który może przeszkodzić w działaniu.
Po drugie: submit'a też się odbiera. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a ja mam jeszcze pytanko jak np. przypisać wartości z posta do konkretnych zmiennych które by mi się np wygodniej stosowało dalej??
zrobiłem coś takiego ale mi nie działa
i niestety nie pokazuje mi wartości zmiennych. zakładam że źle są przypisane do nich wartości ale nie bardzo mogę dojść dlaczego już sobie poradziłem ![]() zaponiałem o wielkości liter ![]() początki zawsze są trudne ![]() temat do zaknięcia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przypisywanie zmiennych powinno wyglądać tak :
Natomiast warunek:
Jest trochę bez sensu powinno być:
Nie uważasz, że user powinien zaakceptować regulamin by przejść dalej oraz hasła powinny być takie same więc nie logiczne OR ale AND. Poza tym co do tego input`a checkbox masz źle zdeklarowane parametry: masz:
a co do warunków i przypisania zmiennych powinno być:
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
co do inputa bym się kłócił gdyż nie zależy mi na tym aby był domyślnie zaznaczony. co do warunku do dzięki za poprawkę bo miało być tak jak napisałeś ale źle spojrzałem w kursik chyba:(
a co do przypisania zmiennych sam doszedłem już że php odróżnia wielkie litery od małych ![]() ale dzięki za podpowiedź |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli input miałby być domyślnie zaznaczony to musiałby mieć parametr checked a go nie ma wiec nie będzie domyślnie zaznaczony
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:20 |