![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam!!!
Od dłuższego czasu głowię się i głowię i nie mogę znaleźć rozwiązania: Mam na stronie kilka razy takie sekwencje kodu:
przepisywanie tego wciąż jest żmudne;/ chciałem osiągnać takie rozwiazanie że wpiszę,
tylko za nic w świecie deklarując funkcje ZapytanieAJAX(adres_pliku,prarametry_get) nie mogę zwrócić wartości [u] obiekt_ajac.responseXML[/u]. Jak wyciągać te dane na zewnątrz!!?? Ten post edytował dfs 10.09.2010, 10:52:51 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
no bo ajax wykonuje się asynchronicznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mozna oczywiscie ustawic tryb synchroniczny, ale jest to bardzo ale to bardzo niezalecane, wiec lepiej nie kombinuj (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
no bo ajax wykonuje się asynchronicznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mozna oczywiscie ustawic tryb synchroniczny, ale jest to bardzo ale to bardzo niezalecane, wiec lepiej nie kombinuj (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) No ale specyfika projektu jest taka że tryb synchroniczny byłby nawet zalecany;) To w takim bądź razie jak to zrobić aby działało o ile to to tylko w (a)synchonizmie problem?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%)
|
co do synchronicznego i asynchronicznego przeczytaj komentarz w przykładzie:
https://developer.mozilla.org/pl/XMLHttpRequest#section_5 |
|
|
|
|
|
|
|
dzięki znalazłem dzięki wam już odpowiedź(IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Rozwiązaniem jest synchroniczność... ma to swoje wady... ale akurat w mym przypadku jest to odpowiednie
Ten post edytował dfs 10.09.2010, 11:45:30 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Cytat ale akurat w mym przypadku jest to odpowiednie Tak z ciekawości spytam: a możesz powiedzieć co to za przypadek, że akurat tu synchroniczność jest odpowiednia?
|
|
|
|
|
|
|
|
Tak z ciekawości spytam: a możesz powiedzieć co to za przypadek, że akurat tu synchroniczność jest odpowiednia? nie wiem czy odpowiednia... ale myślę że tak... chodzi o to że mam do zrobienia aplikację, gdzie użytkownik musi wykonywać koleje etapy "krok po kroku" a bez tej odpowiedzi AJAX'a kolejny krok i tak nie ma sensu... Ale to w praniu wyjdzie czy to ma sens... P.S. Między czasie dowiedziałem się że można i to zrobić i asynchroniczne... (chodź jeszcze nie próbowałem), rozchodzi się o metodę magiczną o nazwie "callback" |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 08:00 |