![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Chcę wykonać następujące zapytanie w komponęcie:
Wklejone do PMA zwraca prawidłowy wynik. Próby wywołań:
(lub po zakomentowaniu powyższego)
W obu przypadka otrzymuje: 500: Couldn't find class `Cities`. ... mimo, że w dalszej części klasy prawidłowo wykonuje się
Czym może to być spowodowane ? Dziękuję z góry za pomoc, wracam na Google w poszukiwaniu odpowiedzi ... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Skoro masz nadany dla tabeli Cities alias c to czemu go nie używasz? Spróbuj
->select('DISTINCT c.cities_id') I zrób z tego sensowne joiny a nie iloczyny kartezjańskie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja to bym usunął wszystkie lewe apostrofy, bo zapytania parsuje Doctrine i dlatego może mieć problem z odnalezieniem odpowiedniej klasy, która w nazwie ma mieć te apostrofy.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
Ja ogólnie nie używam Doctrine, ale skoro pluje się o klasę a widać jak byk, że różnicą między wszystkimi zapisami jest użycie odwróconego (lewego) apostrofu to na bank on jest przyczyną i jego trzeba z zapytania usunąć. Stąd właśnie poradziłem użycie aliasu i przez to ów apostrof zniknąłby i tym samym zapytanie powinno zostać łyknięte.
Trochę ruszenia szarych komórek. Ja nie znam Doctrine kompletnie, a mimo wszystko logicznie myśląc powiązałem odwrócone apostrofy z błędem i niemal pewien jestem, że ich usunięcie z zapisu naprawi problem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 1.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Problem z zapytaniem rozwiązałem w ten sposób:
Po kilku minutach rozwiązałem ten problem, chciałem się pochwalić ale na podstronie "edycja postu" skrypt forum wklejał niepoprawną treść a podstrona "odpowiedź" wyrzucała mi pusty błąd ... Pozdrawiam. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 17:40 |