![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ponieważ dwa ostatnie dni straciłem na poszukiwanie rozwiązania sam (i poległem) postanowiłem spróbować na forum. Poszukuję jak mi się wydawało prostego rozwiązania, które powoduje, że po najechaniu na jakiś obiekt dynamicznie pojawi mi się okienko, po opuszczeniu danego obszaru obrazek znika. Idealnym przykładem jest tutaj jakaś kategoria allegro np: http://allegro.pl/antyki-bizuteria-62218 Takie rozwiązanie byłoby idealne. Niestety moje poszukiwania zakończyły się fiaskiem, rozwiązania z wykorzystaniem wyłącznie CSS'a mają tą wadę, iż w przypadku kiedy trzeba załadować kilkanaście zdjęć już trzeba oczekiwać chwilkę, aż wszystko się załaduje, co wygląda bardzo źle. Dlatego wydawało mi się, że któreś z rozwiązań z wykorzystaniem js'a powinno się znaleźć. Znalazłem wiele skryptów, ale żaden nie działał do końca tak jak potrzebowałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykorzystujesz "onmouseover i onmouseout"
przyklad w jquery Kod // dla wszystkich linkow z atrybutem name=obrazek w divie o id=jakis_id_div $("#jakis_id_div a[name=obrazek]").onmouseover(function(e){ f_pokaz_okno(e); }).onmouseout(function(){ f_schowaj_div(); }); Pisane na goraco ale powinno dzialac |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2004 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakoś nie czuję się specjalnie mocno w js, dlatego szukałem głównie gotowych skryptów.
Mam rozumieć, że nie znajdę nic takiego i trzeba z tym dłużej powalczyć? Póki co nie mam czasu przetestować powyższego gdyż siedzę w robocie, ale po powrocie spróbuję coś z tym porobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , dzięki. Ten post edytował Vasquez21 1.09.2010, 10:46:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"przykład w jquery " ? O ile wiem nie ma tam metody onmouseover, a metoda mouseover tak samo z mouseout, a do tego zadania można z powodzeniem wykorzystać metodę hover.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 34 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"przykład w jquery " ? O ile wiem nie ma tam metody onmouseover, a metoda mouseover tak samo z mouseout, a do tego zadania można z powodzeniem wykorzystać metodę hover. tak sory. moj blad, tylko dlatego ze piszac przyklad jq myslalem o zwyklym js (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) , mozna jeszcze do tego wykorzystac mouseenter i mouseleave (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
ponieważ nie dostałem do końca odpowiedzi na pytanie (liczyłem raczej na wskazanie jakiegoś skryptu)
to dalej pociągnę temat. Wg zaleceń zrobiłem sobie wywoływanie przez js, nadal jednak nie mam pojęcia w jaki sposób wywoływać tego popupa tak jak przykładowo wygląda to na allegro... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.dreamcss.com/2009/05/12-jquery-...-developer.html Masz tu od wyboru do koloru
Ogólnie podobny efekt możesz uzyskać za pomocą samego CSS (hover/position/z-index), bez używania JS. Ostatnio widziałem parę ciekawych przykładów, ale gdzieś zgubiłem linka. Poszukasz w google, to znajdziesz. Ten post edytował Damonsson 1.09.2010, 18:16:11 |
|
|
![]()
|
|
przejrzałem przykłady i wygląd i działanie fajne, ale nie znalazłem przykładu, który by przyjmował dynamicznie zmienne i na podstawie tego ładował... większość rozwiązań jest dość statycznych
|
|
|
![]()
|
|
przeciez w momencie wyswietlania strony bedziesz juz wiedzial co tam ma byc... wystarczy to pokazac.
A jak nie chcesz tak to sciagaj sobie zawartosc ajaxem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:52 |