Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> onhover i ładowanie graficzki
Vasquez21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Ponieważ dwa ostatnie dni straciłem na poszukiwanie rozwiązania sam (i poległem) postanowiłem spróbować na forum.

Poszukuję jak mi się wydawało prostego rozwiązania, które powoduje, że po najechaniu na jakiś obiekt dynamicznie pojawi mi się okienko, po opuszczeniu danego obszaru obrazek znika.
Idealnym przykładem jest tutaj jakaś kategoria allegro np: http://allegro.pl/antyki-bizuteria-62218
Takie rozwiązanie byłoby idealne.
Niestety moje poszukiwania zakończyły się fiaskiem, rozwiązania z wykorzystaniem wyłącznie CSS'a mają tą wadę, iż w przypadku kiedy trzeba załadować kilkanaście zdjęć już trzeba oczekiwać chwilkę, aż wszystko się załaduje, co wygląda bardzo źle. Dlatego wydawało mi się, że któreś z rozwiązań z wykorzystaniem js'a powinno się znaleźć. Znalazłem wiele skryptów, ale żaden nie działał do końca tak jak potrzebowałem.
Go to the top of the page
+Quote Post
wiiir

-----

wykorzystujesz "onmouseover i onmouseout"

przyklad w jquery
Kod
// dla wszystkich linkow z atrybutem name=obrazek w divie o id=jakis_id_div
$("#jakis_id_div a[name=obrazek]").onmouseover(function(e){
                                                                     f_pokaz_okno(e);  
                                                   }).onmouseout(function(){
                                                                    f_schowaj_div();
                                                   });

Pisane na goraco ale powinno dzialac
+Quote Post
Vasquez21

-----

jakoś nie czuję się specjalnie mocno w js, dlatego szukałem głównie gotowych skryptów.
Mam rozumieć, że nie znajdę nic takiego i trzeba z tym dłużej powalczyć?

Póki co nie mam czasu przetestować powyższego gdyż siedzę w robocie, ale po powrocie spróbuję coś z tym porobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , dzięki.

Ten post edytował Vasquez21 1.09.2010, 10:46:13
+Quote Post
AdIoS_Neo

-----

"przykład w jquery " ? O ile wiem nie ma tam metody onmouseover, a metoda mouseover tak samo z mouseout, a do tego zadania można z powodzeniem wykorzystać metodę hover.
+Quote Post
wiiir

-----

Cytat(AdIoS_Neo @ 1.09.2010, 12:12:09 ) *
"przykład w jquery " ? O ile wiem nie ma tam metody onmouseover, a metoda mouseover tak samo z mouseout, a do tego zadania można z powodzeniem wykorzystać metodę hover.

tak sory. moj blad, tylko dlatego ze piszac przyklad jq myslalem o zwyklym js (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) , mozna jeszcze do tego wykorzystac mouseenter i mouseleave (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Vasquez21

-----

ponieważ nie dostałem do końca odpowiedzi na pytanie (liczyłem raczej na wskazanie jakiegoś skryptu)

to dalej pociągnę temat.
Wg zaleceń zrobiłem sobie wywoływanie przez js, nadal jednak nie mam pojęcia w jaki sposób wywoływać tego popupa tak jak przykładowo wygląda to na allegro...
+Quote Post
Damonsson

-----

http://www.dreamcss.com/2009/05/12-jquery-...-developer.html Masz tu od wyboru do koloru

Ogólnie podobny efekt możesz uzyskać za pomocą samego CSS (hover/position/z-index), bez używania JS. Ostatnio widziałem parę ciekawych przykładów, ale gdzieś zgubiłem linka. Poszukasz w google, to znajdziesz.

Ten post edytował Damonsson 1.09.2010, 18:16:11
+Quote Post
Vasquez21

-----

przejrzałem przykłady i wygląd i działanie fajne, ale nie znalazłem przykładu, który by przyjmował dynamicznie zmienne i na podstawie tego ładował... większość rozwiązań jest dość statycznych
+Quote Post
wiiir

-----

przeciez w momencie wyswietlania strony bedziesz juz wiedzial co tam ma byc... wystarczy to pokazac.
A jak nie chcesz tak to sciagaj sobie zawartosc ajaxem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:52