![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam zrobiony prosty formularz do wybierania dat.
Czy da się jakoś ograniczyć liczbę dni po wyborze miesięcy, tzn po zaznaczeniu luty żeby nie było w selecie powyżej 29. Oczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby także uzależnienie tego od konkretnego roku. Z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli szukasz czegoś dobrego to może zainteresuj się tym Sam korzystam i polecam innym (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 8 Dołączył: 28.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
date
Tak więc:
Manual to podstawa, a obsługa daty i czasu to podstawa podstawy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował gac3k 26.08.2010, 15:21:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@gac3k
No ja sobie zdaję sprawę że tak można było zrobić. Ale nie zmienia to faktu, że pole dzień jest niezależne od pola miesiąc i tym przypadku zastosowanie date nie ma sensu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej będzie po wysłaniu formularza sprawdzić czy taka data istnieje funkcją http://php.net/manual/pl/function.checkdate.php, mógłbyś się też pobawić żeby liczba dni do wyboru zmieniała się w zależności od wybranego miesiąca, ale wydaje mi się, że nie warto
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie idealna byłaby taka sytuacja gdzie od wybranego miesiąca zależałaby możliwość liczby wybranych dni - ale nie bardzo mi się podoba robić to na podstawie Ajaxa. Ewentualnie to co proponował askone, ale niestety na to jestem jeszcze za słaby - czy wybór daty z kalendarza.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie potrzebujesz ajax, może być samo js, wystarczy, że dla pola <select> z miesiącem ustawisz w onchange="" funkcję, która zmieni ilość opcji w dniach
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat prosty formularz - dziwne, bo to jeden z najbardziej skomplikowanych jakie widziałem, jak już generujesz te miesiące to rób to w pętli a nie wpisujesz wszystko ręcznie. I moim zdaniem nie warto się bawić w oddzielne selecty tylko robisz jeden input gdzie user może wpisać datę typu 23/2/2010 lub 23-02-2010 itp. itd. etc. Do tego prosty kalendarz w JS (na każdym portalu/stronie znajdziesz taki) do wyboru daty. Po odebraniu dzielisz preg_splitem, rzutujesz na int, sprawdzasz przez checkdate i finito.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:20 |