![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam bardziej pytanie niż problem. A właściwie to kilka pytań. Ale może lepiej opiszę problem. Mam tabele 5 x 6 komórek. W kazdej komorce jest div, a w divie grafika 50 x 50 px. Po lewej stronie mam innego diva w którym są divy 50x 50 px. Chciałbym: 1. Przeniesc grafike z diva z tabeli 2. Usunąć tego diva 3. Divy przesuwają się o 1 w lewo 4. Przeniesiona grafika ląduje w innym divie (50 x 50) zagniezdzonym w duzym divie.
I teraz takie pytanie. Czy jquery sobie z tym poradzi ? na jakie funkcje zwrócić uwagę ? Ten post edytował wizard144 18.08.2010, 12:40:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tak
jquery -> draggable oraz jquery -> droppable Wszystko jest ładnie udokumentowane |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, o to mi chodziło.
A i mam jeszcze jedno pytanie. Chciałbym żeby zawartośćw divie (oddzielny problem) pojawiała się dynamicznie. tzn żeby w divie zrobić przejście tak jakby. Żeby z ciemniejszego przechodziło w jaśniejsze. Takie wyłanianie z cienia. Da sie to zrobić w jquery ? Mam jeszcze pomysl żeby zrobić diva i zmniejszac mu opacity dynamicznie ale sam nie wiem ;/ Jakieś pomysły ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
jquery -> animate
|
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki, mam już wszystko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Nikt nie lubi odsmażać starych kotletów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mimo wszystko muszę, wybaczcie. Otóż mam taki oto problem. Chcę przeciągnąć element z jednego diva do drugiego. Problemu nie ma bo to już umiem. Problem w tym że div znika mi mijając granicę diva... Zbadałem sprawę, muszę mieć w divie overflow-y:auto; lub :scroll; i w tym tkwi problem, że przez to ze overflow w ogole istnieje to element przeciągany nie wychodzi poza granice tego diva tylko tak sobie overflowuje w tym przepelnieniu ;/ Chcialbym jakos to zablokowac ale sie nie da;/ nie mam pomyslu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym że div znika mi mijając granicę diva... żaden scroll ani auto [jak na sztywno ustali się wielkość div'a to auto jest w zasadzie scrolem jeśli przepełni się go treścią] tylko overflow: visible; no i oczywiście najlepiej ustaw jakieś wymiary dla tego div'a rodzica - pierwsze jak tekst przeczytałem, że rodzic z pola widzenia Ci znika [no jak jest pusty i bez wymiarów...]... zreszta problemy typu JS to zawsze powinno dawać się linka do stronki jakiejś z tymi skryptami...Zbadałem sprawę, muszę mieć w divie overflow-y:auto; lub :scroll; i w tym tkwi problem, że przez to ze overflow w ogole istnieje to element przeciągany nie wychodzi poza granice tego diva tylko tak sobie overflowuje w tym przepelnieniu ;/ a i co ten cały temat ma wspólnego a AJAX o.0 - przecież tutaj chodzi o zwykły dhtml czyli po prostu js... |
|
|
![]()
|
|
Uzywam do tego jQuery w polaczeniu z advAjaxem wszystkiego.
Poza tym musze miec overflow:scroll czy auto bo chce miec efekt przewijania w div'ie... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:06 |