![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
przegrzebałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi ale jej nie znalazłem, po czesci mi sie juz udalo ale nie do konca z góry uprzedzam że jestem BARDZO początkującym. O co mi chodzi: jest sobie strona są sobie przykładowe strony: strona.pl/artykuly/artykul.php?id=1 i strona.pl/przepisy/przepis.php?id=1 Chciałbym by na każdej stronie ładował się tytuł w <title> z bazy czyli na przyklad wchodze w artkul o tytule w bazie "Tytuł artykułu" i chce by sie wyswietlał w znacznikach <title> nabazgrałem coś takiego co znajduje się w znacznikach title:
No i takie coś działa, ale tylko przy artykułach. natomiast przy takim kodzie:
już nie, wywala błąd: mysqli_fetch_array() expects parameter 1 to be a mysqli boolean given... co robie źle? czy może podsunie mi ktoś jakiś inny sposób na wyciąganie tytułów. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 7 Dołączył: 16.07.2007 Skąd: Gorzów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze - dla jednego wiersza nie rób pętli (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Po drugie - może i jesteś bardzo początkujący, ale rozważ od razu przejście na PDO zamiast korzystania z biblioteki mysqli, dlaczego? Bo PDO ma więcej możliwości(podpinanie, transakcje etc) oraz jest uniwersalne, niezależne od rodzaju bazy danych, czy to MySQL czy inna. Nie przeraź się, że PDO jest obiektowe, obsługę PDO załapać jest łatwo, tylko trochę zapis inny (strzałki), zresztą odsyłam do manuala (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Po trzecie - Zamiast cudzysłowów używaj apostrofów; A teraz do sedna sprawy: Taki zapis: SELECT * FROM tabela,tabela2,tabela3 - jest błędny i nie jest równoznaczny z Twoim celem, czyli wybraniem z tabela2 LUB tabela3 LUB tabela dokładnie jednego, konkretnego wiersza akurat dla tej tabeli o która Ci chodzi. Najprościej byłoby, żeby plik php który otwierasz sam przypisywał jakiejś zmiennej $title wartość tytułu a Ty zawartość tej zmiennej wyświetlasz w themie. Ten post edytował Luneth 12.08.2010, 15:06:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystkie tabele zawierają kolumnę title,
ale nadal nie kumam jak daje zapytanie: select title from przepisy or artykuly where id='$id' lub jakakolwiek inna kombinacje tego zapytania to rowniez błąd wywala |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 7 Dołączył: 16.07.2007 Skąd: Gorzów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo wciąż źle konstruujesz zapytanie, jak w ogole MySQL wg Ciebie ma wiedzieć z której tabeli KONKRETNIE akurat wybrać tytuł rekordu (zakładająć poprawnosć tego co napisałeś)? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kompletnie złą koncepcję przyjmujesz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 04:34 |