![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 2 Dołączył: 23.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc
mam pytanie co jest bardziej wydajnie: to:
czy
i jak można jeszcze zoptymalizować wyniki zapytan, tak zeby przy dużej liczbie użytkowników nie sypnęło się coś. dodam, że w swoim projekcie mam dużo zapytań mysql |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 2 Dołączył: 23.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tym microtime to rozumiem, że mam wstawić na początku wywołania zapytania oraz na końcu i potem przyrost policzyć?
paginacje stosuję coś jeszcze? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznijmy może od tego, że oba podane kody robią coś zupełnie innego...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czesc mam pytanie co jest bardziej wydajnie:[...] [/php] To są nieznaczne różnice. Czasy nieporównywalnie małe w stosunku np. do dostępu do bazy danych. Myslę, że nie ma sensu sobie głowy takimi wątpliwościami zawracać. z tym microtime to rozumiem, że mam wstawić na początku wywołania zapytania oraz na końcu i potem przyrost policzyć? Przy pisaniu takich benchmarków możesz jeszcze dany kod wrzucić do pętli i wykonać N razy, żeby nie okazało się, że przy każdym uruchomieniu zmierzony czas jest na poziomie wartości niepewności pomiaru. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tym microtime to rozumiem, że mam wstawić na początku wywołania zapytania oraz na końcu i potem przyrost policzyć? Oj tak (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif) , najlepiej wrzuć w dużą pętlę, policzyć czasy i na końcu czas średni czy medianę jak kto woli coś jeszcze? Jeżeli będziesz przeszukiwał bazę to polecam założyć indeksy. Zacznijmy może od tego, że oba podane kody robią coś zupełnie innego... Cenne spostrzeżenie (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.09.2025 - 11:50 |