![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem z datą w Smarty i potrzebuje prostego rozwiązania, otóż mam taki zapis w pliku *.tpl: i wyświetla mi się takie coś: Jak poprawić polskie czcionki w tym (najlepiej, jakby to było w Smarty poprawione) Ten post edytował sebekzosw 5.08.2010, 18:51:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakoduj plik smarty w UTF-8 bez bom
-------------------- * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
PHP, Laravel, Docker, Docker Compose, Laradock, Redis, JS, React, Vue, CSS, SCSS, Gulp, GIT ... itd.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W obrębie całej strony masz UTF-8? W pliku szablonu, w pliku wyświetlającym szablon, w ustawieniach smarty, etc?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pracuje tylko i wyłącznie na UTF-8
Znalazłem takie coś: http://www.smarty.net/forums/viewtopic.php?p=25287 ale ten kod nie działa i powoduje, że robi się takie coś: --------------------- Mam rozwiązanie - tworzymy plik modifer.utf.php z takim kodem:
po czym w Smarty: tylko pytanie, czy istnieje inne rozwiązanie tego bez tego modyfikatora? Ten post edytował sebekzosw 5.08.2010, 14:06:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 25 Dołączył: 27.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zmodyfikować: smarty\libs\plugins\modifier.date_format.php
Kod <?php /** * Smarty plugin * @package Smarty * @subpackage plugins */ /** * Include the {@link shared.make_timestamp.php} plugin */ require_once $smarty->_get_plugin_filepath('shared', 'make_timestamp'); /** * Smarty date_format modifier plugin * * Type: modifier<br> * Name: date_format<br> * Purpose: format datestamps via strftime<br> * Input:<br> * - string: input date string * - format: strftime format for output * - default_date: default date if $string is empty * @link http://smarty.php.net/manual/en/language.modifier.date.format.php * date_format (Smarty online manual) * @author Monte Ohrt <monte at ohrt dot com> * @param string * @param string * @param string * @return string|void * @uses smarty_make_timestamp() */ function smarty_modifier_date_format($string, $format = '%b %e, %Y', $default_date = '') { if ($string != '') { $timestamp = smarty_make_timestamp($string); } elseif ($default_date != '') { $timestamp = smarty_make_timestamp($default_date); } else { return; } if (DIRECTORY_SEPARATOR == '\\') { $_win_from = array('%D', '%h', '%n', '%r', '%R', '%t', '%T'); $_win_to = array('%m/%d/%y', '%b', "\n", '%I:%M:%S %p', '%H:%M', "\t", '%H:%M:%S'); if (strpos($format, '%e') !== false) { $_win_from[] = '%e'; $_win_to[] = sprintf('%\' 2d', date('j', $timestamp)); } if (strpos($format, '%l') !== false) { $_win_from[] = '%l'; $_win_to[] = sprintf('%\' 2d', date('h', $timestamp)); } $format = str_replace($_win_from, $_win_to, $format); } return iconv("ISO-8859-2", "utf-8", strftime($format, $timestamp)); } /* vim: set expandtab: */ ?> Choć wydaje mi się, że powinno być zgrabniejsze rozwiązanie. Nawet osobny modyfikator jest chyba lepszym rozwiązaniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę nadać sensowny tytuł.
Dodam też że temat polskich znaków był poruszany wielokrotnie dlatego zachęcam do korzystania z wyszukiwarki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 55 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci ze sam uzywam SMARTY - wszystkie pliki kodowane w UTF-8 bez bom i nie potrzebuje dodatkowych funkcji typu:
Pozdrawiam Ten post edytował krispak 5.08.2010, 15:15:03 -------------------- * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
PHP, Laravel, Docker, Docker Compose, Laradock, Redis, JS, React, Vue, CSS, SCSS, Gulp, GIT ... itd.. |
|
|
![]()
|
|
@krispak: to wklej do swojego szablonu poniższy kod i powiedz co Ci wypluje :-)
Kod {'2010-08-05'|date_format:"%B"}
Ten post edytował kilas88 6.08.2010, 00:53:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:44 |