![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2010 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję prosty skrypt do wyświetlania na stronie urodzin użytkowników zapisanych w bazie w formacie id-imie-nazwisko-urodzony, samodzielnie wymyśliłem coś takiego
i działa, lecz nie do końca. Brakuje mi jeszcze, żeby wyświetlał, który użytkownik ma urodziny. Mam nadzieję, że mnie zrozumiecie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wyciagaj z bazy tylko dzień i miesiąc urodzenia oraz porównaj do aktualnego dnia i miesiąca. Jeśli są trafienia to masz urodzonych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jedynie możesz dodatkowo pobrać rok i obliczyć różnicę lat jeszcze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w zapytaniu dodaj WHERE `urodzony`='".$ur."'") or die...
i tą $ur zdeklaruj wcześniej, potem tylko sprawdzasz ile osób obchodzi dzis urodziny, za pomocą np. mysql_num_rows(), wyświetlasz ich za pomocą mysql_fetch_assoc(). Odwołuję do manuala z tymi funkcjami, jest tam sposób użycia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
MateuszS... A w tym zapytaniu może jeszcze ma w pętli zmieniać rok, żeby objąć ludzi od roku 19XX do 20XX? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wystarczy, że znajdzie tych, gdzie miesiąc i dzień w dacie urodzin są identyczne z aktualnym dniem i miesiącem (rok niepotrzebny tutaj) Tak więc odpowiedni WHERE owszem jest konieczny, ale już na poziomie zapytania ładnie się odfiltruje wyniki polecam użycie EXTRACT tutaj w zapytaniu jako najwygodniejsze rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2010 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety ale moje pojęcie o php jest tak mizerne, że nie mam pojęcia jak te Wasze porady zrealizować.
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie zacznij od poczytania kursów kilku z uwzględnieniem funkcji date i strtotime w php oraz extract w mysql. I nie licz na gotowca. Przynajmniej nie z mojej strony. Naucz się podstaw zanim zaczniesz coś przerabiać. W silniku odrzutowym też byś grzebał bez kwalifikacji tylko "na gębę" słuchając kogoś kto uważa się za mechanika?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 17:43 |