![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem wczoraj mieliśmy dość duży ruch na stronie, wynikiem czego było 7500 zapytań i 120mb pobieranych danych na godzine, baza ledwo wydoliła strona zacinała się co jakiś czas, co mam zrobić?
Problemem jest ilosć zapytań czy mb ściągnięte? Prosze o pomoc, ruch jaki generowała wczoraj moja strona to 1400 unikatów. Kod jest pisany przeze mnie więc mogą być problemy w składni. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zaoptymalizować zapytania, strukture tabel, sprofilować aplikacje ale NIC WIECEJ NIE JESTESMY W STANIE POWIEDZIEC BO MAMY 0 INFORMACJI O BAZIE.
To jak powiedzenie lekarzowi "moje dziecko jest chore, pan je wyleczy" i tyle. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co ma większe znaczenie dla zarzynania bazy, liczba zapytań czy ściągniete MB? Bo chyba to nie jest bez różnicy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Raczej liczba. Nieoptymalnie napisana aplikacja i struktura bazy potrafi zarżnąć mały serwis z dużą ilością odwiedzin.
Bez kodu, struktury bazy, informacji jakie zapytania ida najczesciej nie jestesmy w stanie Ci pomóc. |
|
|
![]()
|
|
Ruch Tip ø na godzinę
Otrzymane 66 MB 17 MB Wysłane 297 MB 75 MB Sumarycznie 363 MB 92 MB Liczba żądań odczytu następnego rekord w pliku z danymi. Wartość jest duża przy wykonywania wielu przeszukiwań tabeli. Ogólnie sugeruje to, że tabele nie są poprawnie zindeksowane lub że zapytania nie są napisane w sposób pozwalający skorzystać z istniejących indeksów. 17 milionów |
|
|
![]()
|
|
To nadal nie jest dana pomocna dla nas. A nie możesz cache-ować wyników zapytań?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A nie możesz napisać do usługodawcy by Ci przysłał slowloga? Tam znajdziesz wszystko na temat tego, co Ci zwalnia działanie serwisu jak choćby najdłużej wykonujące się zapytania.
|
|
|
![]()
|
|
wookieb dziękuje bardzo, myśle że załatwi sprawe cashowanie, poczytam i zrobie. Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim cache wyników zapytań, dodatkowo sprawdź liczbę połączeń do bazy (zbyt duża wartość też może zabić), dodaj indeksy na właściwe kolumny jeśli ich nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na czym polega "sprofilowanie aplikacji" ? (post wookieb, post#2)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Na wykryciu miejsc w kodzie, które wymagają najwięcej czasu na wykonanie. Po ich wykryciu można przystąpić do próby ich optymalizacji czyli przyspieszenia wykonania.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:45 |