![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie menu:
I teraz B jest podświetlony na zielono. Po za tym wszystkie 'a' mają efekt hover podświetlający je również na zielono. Czy da się w stylach zrobić tak, aby po najechaniu np. na 'A' - 'B' straciło podświetlenie? Bo w tym momencie 2 rzeczy będą podświetlone. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pokaż swój CSS.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 31 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#a:hover { background-color: red; } .active:hover { background-color: ten inny kolor; } Ten post edytował motyl-pl 17.07.2010, 19:57:57 |
|
|
![]()
|
|
Naprawdę tak bardzo niezrozumiale opisałem ten problem czy też kolego wyżej dokładnie tego nie przeczytał? (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak przypisujesz do a , to chyba do wszystkich elementow nie ? albo ja sie myle.
przypisz do jednego i bedzie gitara tzn do klasy , do reszty tez mozesz cos dac. Ten post edytował gigzorr 17.07.2010, 20:18:33 |
|
|
![]()
|
|
Raz jeszcze. Mam menu z 10 elementami:
oraz CSS:
Efektem tego, jest podświetlony link 2 na czerwono, oraz efekt hover na wszystkich linkach podświetlających je na żółto - po najechaniu myszką na 2 on też zmieni kolor na żółty. I teraz problem: gdy najedziesz np. na link 5 on zostanie podświetlony na żółto oraz dalej element 2 będzie podświetlony na czerwono. Mi chodzi o to, aby po aktywacji hovera na linkach nie oznaczonych jako 'active' ten jeden z 'active', w tym wypadku 2, stracił to podświetlenie na czerowno. Idąc dalej, po 'zjechaniu' myszką z tego elementu bądź całego menu żeby 2 odzyskało podświetlenie na czerwono. Inaczej mówiąc, aby w danym momencie tylko jeden link mógł być podświetlony. Przepraszam, prościej już nie potrafię... Oczywiście bez problemu idzie to rozwiązać w JS ale chciałym się najpierw dowiedzieć czy jest to możliwe w czystym CSS. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie możesz tego wystawić po prostu live...?
Poza tym, z tego co zrozumiałem, to bez JS się tu nie obejdzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Dopóki chcesz korzystać jedynie z CSS - nie da się. Efekt jest taki jaki masz właśnie teraz. Bo nie możesz z poziomu CSS modyfikować struktury DOM elementów. A tym byłoby usunięcie class="active" z linku. Tutaj musisz posłużyć się wspomnianym przez erixa JavaScriptem by zapamiętać link aktywny w momencie gdy myszka jest nad którymś z linków menu i usunąć go, a gdy hover spada z wszystkich elementów menu - przywrócić go zapamiętanemu linkowi.
|
|
|
![]()
|
|
Nie tyle co chodzi mi o usuwanie, ale nie ma możliwości odwołania się do "rodzeństwa" w DOM wg takich warunków. Może dałoby się wykombinować, ale zadziała to tylko w kilku przeglądarkach.
Idealny byłby tu selektor xpath, ale w CSS go nie ma. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mozesz tak zrobic?
a.active { background: green; } a:hover, a.active { font-weight: bold; } Inny efekt. A jezeli chodzi Ci o to co piszesz wyżej to moim zdaniem to bedzie bardziej odstraszalo niz przyciagalo internaute. Czasami nie warto kombinowac (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.09.2025 - 21:30 |