![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam!
Dziś staję przed zadaniem stworzenia coś w stylu aukcjonera do Allegro, tyle że z dynamicznymi linkami i obrazkami. Najcięższe prace, tzn. pobieranie aukcji i losowanie z nich zdjęć co 10 - 30 min oraz tworzenie dynamicznych galerii postanowiłem zrobić offline - na serwerze tj. XAMPP. Jednakże, wyświetlanie obrazków wymaga połączenia z bazą. Obrazki będę wyświetlał w taki sposób: 'przenies.php' pobiera adres z bazy danych mysql i przenosi tam użytkownika; 'obrazek.php' pobiera adres obrazka z bazy danych i wyświetla go na stronie adresu za pomocą nagłówków; Załóżmy, że takich paneli będzie 30 - każdy po 8 - 16 obrazków. Aukcje (jeden panel) odwiedzi, 1000 osób, czyli 1000 odświeżeń. I tu jest moje pytanie. Na serwerze mam zliczanie obciążenia za pomocą punktów CPU. Czy takie działania, nie będą czerpały zbyt dużo tych punktów? Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
Takie generowanie obrazków nie jest do końca dobrym pomysłem i powinieneś zadbać o odpowiednie nagłówki zmuszające przeglądarką do korzystania z cache.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat 'przenies.php' pobiera adres z bazy danych mysql i przenosi tam użytkownika; 'obrazek.php' pobiera adres obrazka z bazy danych i wyświetla go na stronie adresu za pomocą nagłówków; Możesz powiedzieć, po co? Przecież możesz to wszystko pakować jako pliki statyczne i potem, co jakiś czas, parsować logi, jeśli chcesz mieć ilość wyświetleń. Na co do tego PHP? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Ze względów technicznych wybrałem takie rozwiązanie. Na dzień dzisiejszy nie znam łatwiejszego sposobu, by otrzymać co 10 min, na różnych stronach różne obrazki pobierane z obcego serwera i odpowiednio obrabiane.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 10.06.2026 - 23:11 |