![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2004 Skąd: byle skąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, rozwiązanie jest pewnie banalnie proste więc proszę o wyrozumiałość....
Przykład: - Jest tabela, w której są 3 rekordy. - 2 z tych rekordów mają identyczne dane w kolumnie a1. Jak wyświetlić całe wiersze, tylko niepowtarzających się rekordów według kolumny a1? sposobem: "SELECT DISTINCT a1 FROM tabela" - wyświetla tylko kolumnę a1 z niepowtarzających się rekordów... łaaa nie wiem czy ktoś coś z tego zrozumie.... proszę o pomoc.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2004 Skąd: byle skąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
okej już wiem jak:
"SELECT *FROM tabela GRUP BY a1" - :-) to działa ale jak teraz zrobić aby wybrał według najnowszej daty? a0- data "SELECT *FROM tabela GRUP BY a1 ORDER BY a0" - :-( nie działa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie GRUP a GROUP. Jeżeli chcesz posortować w kierunku odwrotnym, czyli od najmłodszego do najstarszego użyj: ORDER BY a0 DESC.
|
|
|
![]()
|
|
No tak....
ORDER BY a0 działa..... ale niestety, GROUP BY wybiera mi niepowtarzalne rekordy według a1, ale niestety nie według najnowszej daty.... i gdy potem dam ORDER BY to on już ustawia kolejność tych wybranych.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2003 Skąd: Krosno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to daj
SELECT * FROM tabela GROUP BY a0 ORDER BY a0 DESC jesli do a0 przypisana jest data to wyswietli ci unikalne wiersze [taki egdzie sie data nie powtarza] posegregowane wg daty... [szczerze to nie wem o co chodzi... :-k ] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 12:53 |