![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje skryptu (znowu :oops: ), ktory poda mi czas wygenerowania strony.
Tak samo jak to ma miejsce na forum na samym dole strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
microtime() na poczatku skryptu i na koncu
teraz odeimij od konca poczatek i masz :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten sam Seth co na Nethucie?
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku daj
Kod $start=microtime(); , a na końcu Kod $koniec=microtime();
$czas=$koniec-$start; echo"Strona została wygenerowana w czasie $czas s."; -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ten sam Seth co na Nethucie?
Nie ![]() Mistycus dzieki dziala ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cieszę się, że mogłem pomóc
![]() ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
A czy ktos z was to wogole sprawdzil??
![]() ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Widze ze tu nikt nie sprawdza skryptow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() poczytaj o microtime() co ona wydaje? dwie dane... ...czas w microsekundach i sekundach rozdzielony spacja. Wiec to co on ci napisal jest zle bo nie daj prawdy ja mam: na poczatku: Kod $s=microtime();
$s=explode(" ",$s); $s=$s[1]+$s[0]; na koncu: Kod $k=microtime();
$k=explode(" ",$k); $k=$k[1]+$k[0]; $c=$k-$s; echo"Czas wykonania skryptu: $c s."; -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A Ty sprawdziles ten skrypt? 8O
Kod $s=microtime();
$s=explode(" ",$s); $s=$s[1]+$s[0]; Czyli co? Dodajesz sekundy do mikrosekund? Czyli jezeli strona generowala sie 1.8 to otrzymasz 9? Chyba niezbyt dobre... :? |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() :?: :?: :?: :?: :?: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
naglowek
Kod $tmp = microtime();
$czas1 = explode(' ', $tmp); stopka Kod $tmp = microtime();
$czas2 = explode(' ', $tmp); $czass = $czas2[0] - $czas1[0]; $czasms = $czas2[1] - $czas1[1]; print('Wygenerowano w: $czass . $czasms sec.'); Nie sprawdzalem! :wink: ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie sprawdzalem!
WIDAC :!: :!: ![]() ![]() ![]() wejdz tu i zobacz : www.gregspage.de/wczasie/wczasie.php poodswiezaj pare razy to dojdziesz o co mi chodzi ![]() bo czasami twoj wynik bedzie minusowy ![]() a wez to sprawdz ze stoperem. poierwsza pozycja ktora wydaje microtime() to nic innego jak sekundy po przecinku i dlatego bez problemu mozna to dodac do sekund to tak samo jak : 1000 mozesz dodac do 0.456 i otrzymasz 1000.456 na ale to juz podstawowka ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Bo microtime() zwraca mikrosekundy z 0. na poczatku?
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Rejszon! Zwracam honor! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nierozumiem tylko jednej zeczy... 1018964839-1018964838=1018964838.2332 cosik tu jest nie tak... choc nie zmiena to faktu, ze sie rabnolem jak nigdy :wink: |
|
|
![]()
|
|
Spoko kazdemu sie moze to zdazyc 8)
a tego co nieroumiesz to odpowiedz jest taka ze wydajac te zmienne na ekranie wydajesz tylko dziesiec pozycji tzn.: jeslimasz 12345678901.123456 to wyda na ekranie : 1234567890 i dlatego wychodza czasami takie wyniki bo php liczy calosc a nie tylko to co jest wydawane :wink: ALe nie pytaj mnie jak to zmienic zeby wydawalo cala zmienna bo niewiem :?: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Uzylem tego skryptu co podal mi Mistycus i tak sie zastanawialem: czy mam tak szybki komputer, ze w 0 sek. tworzy mi strone
![]() Wprowadzilem kilka zmian i juz jest ok. HeHe, bede mial nauczke na przyszlosc , zeby nie wierzyc do konca cudzym skryptom :wink: |
|
|
![]()
|
|
Seth, to dziwne, bo u mnie mój skrypt działa doskonale.
-------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
U mnie caly czas pokazywal 0 sek.
|
|
|
![]()
|
|
[quote]Seth
Czasami dziala dobrze, ale tylko jesli nskrypt wykona sie w czasie mniejszym niz jedna sekunda i jego start oraz koniec znajda sie w zakresie jednej sekundy. Ale to zdarza sie bardzo zadko :wink: zerknij w linka ktory dalem wczesniej :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czasami dziala dobrze, ale tylko jesli nskrypt wykona sie w czasie mniejszym niz jedna sekunda i jego start oraz koniec znajda sie w zakresie jednej sekundy.
Masz rację Castor; dodałem do mojego skryptu: Kod $n=0; Pętla ta ma za zadanie wydłużyć czas wykonywania skryptu. Nic z tego - nadal podaje mi tysięczne wartości sekundy (0.184708 itp.), a czasami czas jest nawet ujemny. W przeciwieństwie do tego, co mówił Seth całego 0nigdy mi nie pokazuje. Mimo to podaje zły czas i to jest istotne. Przepraszam Castora i Seth'a 8) . Ale mi wstyd. :oops: :oops: :oops: :oops:
while($n<1000000){$n++;}; -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Cytat zerknij w linka ktory dalem wczesniej :wink:
Zerknąłem i pierwsze, co dostrzegłem, to błąd w moim nicku :? -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Oj Castorku, chyba będę musiał cofnąć przeprosiny
![]() W celu przetestowania tej metody, użyłem nastęoującego skryptu: Kod <?
$start=time()+microtime(); $n=0; while($n<1000000){$n++;}; $koniec=time()+microtime(); $czas=$koniec-$start; echo"Strona została wygenerowana w czasie $czas s."; ?> Przetestuj sobie go zmieniając wartość w warunkach pętli przedłużającej działanie skryptu :roll[/b] -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Oj Mistycus 8)
Sprawdz sobie wszytsko do konca i przeczytaj moje posty :!: :!: a to: Kod $a=time()+microtime();
to prawie to samo co : Kod $b=explode(" ",microtime()); tylko ze moje jest dokladniejsze :wink:
$b=$b[1]+$b[0]; pobaw sie troche time() i microtime() zobacz dokladnie co zwaraca microtime() i bedziesz wiedzial o co mi chodzi a tu masz przyklad Kod $a=time()+microtime();
$b=explode(" ",microtime()); $b=$b[1]+$b[0]; echo "a:$a <br> b:$b"; A tak poza tym to widze ze ten microtime() ci spacnie daje co ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
egh?!
Ludzie...juz castor wytlumaczyl jak dziala microtime() ! Ta funkcja zwraca nie liczbe, ale stringa: '0.mikrosekundy sekundy' np: '0.3332231 2134343', w tym wypadku time() tez zwroci 2134343... Rozumiecie? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Oj Castorku, chyba będę musiał cofnąć przeprosiny
![]() Pokaz gdzie on niby zle dziala :?: :?: ![]() ![]() ![]() ![]() minusowy to wychodzi czasem twoj a nie moj wynik ![]() ![]() -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
EOT
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
8O Ty jesteś poprostu mistrzem Castorze. 8O
:idea: Dopiero teraz zauważyłem, że microtime() najpierw zwraca milisekundy, a dopiero sekundy. :idea: :? Swoją drogą to trochę dziwne: zero, kropka, milisekundy, spacja, sekundy :? Na dodatek przy dodawaniu do microtime()jakiejś liczby, microtime zwraca: zero, kropka, milisekundy bez spacji i sekund. 8O ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
Szczerze mowiac ja tez tego nie rozumiem...
Nie lepiej, zeby np: time() zwracal sekundy a microtime() mikrosekundy? |
|
|
![]()
|
|
Cytat :? Swoją drogą to trochę dziwne: zero, kropka, milisekundy, spacja, sekundy :?
ta funkcja nie zwraca zero ,kropka itd. sekundy po przecinku z dolkladnoscia do 100milionowej plus po spacji sekundy . Dla mnie to nie jest dziwne. Logiczne... bo mam wartosc z dokladnoscia co do 100milionowej sec. a co mi daje sama ta wartosc jesli nie wiem do ktorej sekundy mam to doczepic. A ta funkcja zwraca wszystkie potrzebna parametry -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat sekundy po przecinku z dolkladnoscia do 100milionowej plus po spacji sekundy . Cytat A ta funkcja zwraca wszystkie potrzebna parametry
Czemu nie zwraca sekund przed milisekundami :?: Czy nie lepiej byłoby tak: sekundy, kropka, milisekundy :?: -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
No... chyba tak bylo by najlepiej :?:
|
|
|
![]()
|
|
za ta reklamacja to do ZEND prosze :wink:
a mam jeszcze jedno pytanie: czy milisekunda to 0.00000001 czy moze 0.001 :?: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Cytat czy milisekunda to 0.00000001 czy moze 0.001 :?:
Jak się zwał tak się zwał - mówiąc milisekunda miałem na myśli mikroczas(a może jeszcze co innego :? ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
przedrostek mili to 10^-3 czyli 0.001
milisekunda to wlasnie 0.001 czesc sekundy (i na pewno nie 1/60 :wink: ) a przedrostek mikro to 10^-6 :wink: 8) |
|
|
![]()
|
|
a jak zwal takie cos:
10^-8 czyli 0.00000001 -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
W SI jest tylko: peta, tera, giga, mega, kilo, hekto, deka, decy, centy, mili, mikro, nano, piko, femto, atto
10^-8 nie ma, a wiec mozesz go nazwac ![]() |
|
|
![]()
|
|
No prosze zadalem na pozor proste pytanie, a rozpisaliscie sie tak, ze juz sam nie wiem o co chodzi :wink:
|
|
|
![]()
|
|
[b]Nie cieszysz się Seth, że temat, który dałeś, cieszy się takim powodzeniem - 35 postów (razem z tym będzie już 36)?
Powinieneś: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Mistycus |
|
|
![]()
|
|
I'm happy 8)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ustalcie wreszcie dobry skrypt - to raz -
dwa to wytlumaczcie mi - dlaczego co 5-6 razy czas generacji jest UJEMY 8O - jestem trochwe w szoku... :] -------------------- Widmo
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto dwa przydatne linki:
http://www.phpfreaks.com/tutorials/121/0.php http://www.phpbuilder.com/columns/akent200...26.php3?aid=112 mam nadzieję, że bedą pomocne ![]() -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie czytalem calego topiku.. ale chyba nikt nie podal przykladu z PEAR rodem :] a wiec dla przypomnienia:
Kod /php/PEAR/Benchmark/Timer.php
ladny kod, dziala bez zarzutu, no i oczywiscie o smaku gruszki (PEAR), a to lubimy najbardziej :wink: sam uzywam i sobie chwale. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Nie - no topic niesamowity.
Jak wyście go wygrzebali z lamusa... I my się czasem wkurzamy, że forum w dzisiejszych czasach ma "niski" poziom. Jak teraz co 3 post mówi albo o OOP, albo o MVC, albo o UML. ![]() Hihihih. 30 postów o microtime. ![]() ![]() Szkoda że nie wszyscy z ekipy z tamtych czasów dotrwali z nami do teraz... -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OT:
o fak.. tak mi sie cos wydawalo, ze taki post w stylu oldboy'ow nie jest na czasie :wink: teraz dopiero zobaczylem ze topik taki stary jest. Pomyslec, ze dopiero 2 miechy po tym temacie dolaczylem do forum. Cytat Szkoda że nie wszyscy z ekipy z tamtych czasów dotrwali z nami do teraz...
racja DeyV, racja.. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
[ot]
Cytat Aż się łęzka w oku zakręci
![]() True ![]() Swoja droga ciekaw jestem co z castorem, mistycusem, kryrem... ? Kiedys bodajze Mac byl na irc'u, ale tez hmm przelotem. [/ot] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:48 |