![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Postanowiłem napisać sobie prosty kodzik w PHP do importowania listów przewozowych dla kuriera siódemka. Do generowania listy używam biblioteki PHPExecel dostępnej w internecie. Lista generuje się poprawnie, udaje się ją otworzyć w Microsoft Excel 2007 oraz 2003, jednakże przy próbie zaimportowania na serwer siódemki wyskakuje błąd. Co ciekawe, wystarczy ten plik otworzyć w Excelu a następnie go ponownie zapisać, Excel dodaje do pliku ok. 8kB i wtedy plik wchodzi na serwer bez żadnego problemu. Pomoc techniczna siódemki rozkłada ręce a ja nie mam pojęcia co może być źle. I tu się pojawia moje pytanie. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Czy może potraficie polecić inną bibliotekę, która sobie z takim zadaniem poradzi? Pozdrawiam wszystkich... |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
jak pamietam office 2007 zapisuje plik jako zip w ktorym są xml'ki wiec co za problem porownac archiwum wyrzucone przez skrypt i te ktore zapisuje oryginalny office?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No tak, ale to format xslx, a oni pewnie parsują zwykły xls.
Cytat Co ciekawe, wystarczy ten plik otworzyć w Excelu a następnie go ponownie zapisać, Excel dodaje do pliku ok. 8kB i wtedy plik wchodzi na serwer bez żadnego problemu. Który wersja Excela, jaki format (konkretniej - Excel 97, 2000-2003, 2007-2010)? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja kiedyś generowałem xls'e dość skomplikowane i korzystałem z tego http://pear.php.net/package/Spreadsheet_Excel_Writer. Jest to część PEAR'a więc nie zawsze jest dostępna, ale u mnie sprawowała się bardzo dobrze tam gdzie inne biblioteki zawodziły.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Który wersja Excela, jaki format (konkretniej - Excel 97, 2000-2003, 2007-2010)? Excel 2003 format xls. Tak jak pisałeś, siódemka nie akceptuje xlsx. Ja kiedyś generowałem xls'e dość skomplikowane i korzystałem z tego http://pear.php.net/package/Spreadsheet_Excel_Writer. Jest to część PEAR'a więc nie zawsze jest dostępna, ale u mnie sprawowała się bardzo dobrze tam gdzie inne biblioteki zawodziły. To było pierwsze od czego zacząłem, ale miałem trochę kłopotów z PEAR i sobie odpuściłem. Rozważę tę opcję jeśli już nie będzie innego wyjścia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 21:22 |