![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 5 Dołączył: 22.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Poszukuję metody dzięki której dostanę pozycję rekordu w tabeli. Tabela wygląda tak: |nick|punkty| ala - 1 bronek - 4 juzek - 100 adam - 15 i teraz znając nick chciałbym zobaczyć który jest w rankingu. Baza jest bardzo obszerna (ponad 10k rekordów). Chodzi na stosunkowo szybkim serwerze, ale takich zapytań będzie sporo. Aha, interesuje mnie coś real time - żeby pozycja była od razu, a nie odświeżana co 10 minut. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
http://nospor.pl/mysql-faq-n25.html#faq-6
Aczkolwiek jeżeli chcesz żeby rozwiązanie było wydajne utwórz dodatkową kolumnę (oraz indeks na nią) opisującą pozycję w rankingu a następnie załóż triggera uaktualniającą ową pozycję. Ten post edytował wookieb 30.06.2010, 14:28:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 5 Dołączył: 22.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolumna i indeks nie problem... Trigger - z angielskiego mi coś mówi, zaraz na google poszukam.
Mam coś takiego: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/trigger-syntax.html Przeczytałem Twój manual i mam jeszcze pytanie: co to jest @ w zapytaniu? To jakaś forma zmiennej? Oczywiście pomógł (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Okej, staram się zrozumieć to zapytanie, żeby go na pałę nie kraść (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
czym się różni := od = |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
:= to przypisanie (w PHP = )
= to porównanie (w PHP == ) PS: Może wypadałoby ruszyć mózgownicą? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) albo ewentualnie pogooglować o jakiś podstawach? |
|
|
![]()
|
|
Okej, mam teraz ostatnie pytanie:
Jakim zapytaniem wpisać w polę pozycja pozycję rekordu. Wystarczy mi: jak zrobić zapytanie które wykona się dla każdego wiersza Hehe, nie wiem po co takie zamieszanie ze zminnymi skoro zrobiłem tak i działa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Spoko ważne, że działa aczkolwiek to rozwiązanie jest dedykowane główne pod twoje zapytanie i nie jest tak uniwersalne jak te podane wyżej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 01:52 |