![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy istnieje jakiś sposób aby kadrować zdjęcia o określonym wymiarze od środka? A mianowicie skrypt znajduje srodek zdjecia a nastepie kadruje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tak istnieje. Musisz tylko wyliczyć parametry.
http://pl.php.net/manual/en/function.imagecopy.php albo z użyciem Imagicka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nie no... Matma się kłania i to na poziomie proporcji poznawanych w 5 klasie podstawówki na oko oraz dodawania i odejmowania na poziomie 1 klasy podstawówki.
Bierzesz rozmiar wynikowy. Liczysz wielokrotność boku między oryginałem i wynikowym. Tam gdzie jest mniejsza liczba nastąpi przypisanie. Potem musisz policzyć z tym samym stopniem skalowania rozmiar drugiego rozmiaru dla oryginału, odjąć ten rozmiar od całej długości boku i ową wielkość podzielić przez 2, co wskaże miejsce kadrowania. Przykład: Oryginał 800 x 765 Kadr: 200 x 300 800(oryg)/200(kadr) = 4 765(oryg)/300(kadr) = 2,55 Bierzemy 765(wysokość oryginału) i obliczamy 200(szerokość kadru - przeciwległy do wybranego wymiar)*2,55 = 510 (800-510)/2 = 290 / 2 = 145 (miejsce rozpoczęcia kadrowania dla przeciwległego boku do wybranego) A więc używamy imagecopyresampled gdzie z oryginału wyciągamy fragment o współrzędnych startu 145,0 i parametrach 510 x 765 po czym wtłaczamy do 200 x 300 Teraz te same dane, ale kadr "odwrócony": Oryginał 800 x 765 Kadr: 300 x 200 800(oryg)/300(kadr) = 2,66 765(oryg)/200(kadr) = 3,825 Bierzemy 800 (szerokość oryginału) i obliczamy 200(wysokość kadru - przeciwległy do wybranego wymiar)*2,66 = 533,333 ~= 533 (765-533)/2 = 232 / 2 = 116 (miejsce rozpoczęcia kadrowania dla przeciwległego boku do wybranego) A więc używamy imagecopyresampled gdzie z oryginału wyciągamy fragment o współrzędnych startu 0,116 i parametrach 800 x 533 po czym wtłaczamy do 300 x 200 Popatrz jak zmieniło mi się wyliczanie. Raz mniejsza proporcja na szerokości, raz na wysokości, co zmieniło współrzędne dla kadrowania... Raz było 0,x a innym x,0. Popatrz na algorytm i pisz, bo funkcjami Ci tego okładać nie mam zamiaru. Czas na Twój ruch, a nie czekanie na gotowca. P.S.: Oczywiście to jest kadrowanie obrazu do określonego wynikowego ze skalowaniem całego obrazu do kadru wynikowego. Musisz też sprawdzić, czy aby któryś z wymiarów kadru nie jest większy od oryginału. Wyjdzie to przy skalowaniu... Te większe będą miały proporcję mniejszą niż 1. W takich wypadkach kod nieco się zmieni i będziesz musiał "dokładać" puste miejsce po bokach. Zostawiam Ci ten ostatni przypadek do samodzielnego przemyślenia. Najważniejsze w tym przypadku jest przemyślenie, który bok będzie uznany za ten, służący do wyliczenia proporcji dla drugiego. No i nieco inaczej będzie wyglądało wywołanie imagecopyresampled (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Parametry bowiem będą ciut inaczej wyliczone. Tu będzie konieczne więcej obliczeń. No chyba, że mowa o zwykłym kopiowaniu fragmentu obrazu do wyniku bez przeskalowywania. Wtedy sprawa się mocno upraszcza. Ale zwykłe kadrowanie bez przeskalowywania odrób jako zadanie domowe z użyciem wspomnianej przez wookiego funkcji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: Zauważ, że istnieją 3 warianty kadrowania ze skalowaniem: - oba wymiary oryginału są większe niż w kadrze (kadrowanie z pomniejszaniem) - oba wymiary oryginału są mniejsze niż w kadrze (kadrowanie z powiększaniem) - jeden z wymiarów oryginału jest mniejszy niż w kadrze (specyficzny przypadek pomniejszania z kadrowaniem ) Musisz je rozpoznać i odpowiednio zareagować.
Powód edycji: [thek]: Mała uwaga...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz,bede dłubał(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem, że nie na temat. w razie rozpaczy możesz zrobić to ręcznie- na oko programem JPEGCrops->darmowy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam i przepraszam, że odkopuję stary temat ale mam podobny problem.
Dzięki wskazówkom thek'a doszedłem do takiego kodu:
Wydaje mi się, że wszystko przeanalizowałem dobrze, ale jednak kod nie działa tak jak powinien. W czym może tkwić błąd? Mój skrypt ma wycinać ze środka obrazu kadr, a potem zmniejszać go do rozmiaru 120x80. Zależy mi na zachowaniu proporcji bo bez tego miniatura wygląda koszmarnie. W założeniu żaden plik z którego będę kadrował nie jest mniejszy w żadnym wymiarze od 120x80. Z góry dziękuję za wszelką pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 22:53 |