![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam tabele:
Wojewodztwo: id nazwa --------- Powiat: id id_wojewodztwo nazwa Jak wyświetlam powiat, to zamiast nazwy wojewodztwa wyświetla się jego ID, jak mam zrobić aby się wyświetlała nazwa ? -> pole "nazwa" Jak kiedyś pole to nazwałem od ang "name" -> nie było problemu, jak po polsku to się cyfry pokazują... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Symfony nie ma tu wiele do rzeczy - to (w zależności od tego czego używasz) albo sprawa Doctrine, albo Propela, albo czegokolwiek tam używasz. Musisz po prosty wykonać zapytanie z JOINem:
Kod SELECT ... FROM powiat p INNER JOIN wojewodztwo w ON p.id_wojewodztwo = w.id
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 2 Dołączył: 18.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Używam Doctrine,
Oczywiście że łączę dwie tabele, problem polega na tym że jak jedna z kolumn ma nazwe "name" -> to się ładnie po złączeniu w formularzu w select nazwa wyświetla -> natomiast jeżeli nie ma jakiejś nazwy ang w tabeli np "title, name etc.." ba są tylko polskie -> wtedy się w formularzu w select wyświetla tylko cyfra...znalazłem gdzieś w kodzie tablicę gdzie właśnie dopisałem polską nazwę kolumny którą chce aby się wyświetlała, ale zaktualizowałem symfony z 1.4.4 do 1.4.5 i nie pamiętam gdzie to było... Chodzi tutaj bardziej o formularz i select mam w formularzu coś takiego: Kod new sfWidgetFormDoctrineChoice(array('model' => 'wojewodztwo', 'add_empty' => false)), I jeżeli mam taką tabelę: wojewodztwo: id nazwa to się wyświetla tylko cyfra jeżeli mam: wojewodztwo: id name To się ładnie wyświetla nazwa wojewodztwa, Jak zrobić aby się wyświetlało też mając polskie nazwy w tabelach ? Ten post edytował stirith 27.06.2010, 14:06:47 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
zerknij sobie do środka sfWidgetFormDoctrineChoice wszystko jest wystarczająco dobrze udokumentowane
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 9 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: ze wnowu?! Ostrzeżenie: (0%)
|
Musisz dopisac do Wojewodztwo.class.php:
Jesli __toString() masz wykozystane w inny sposob mozesz dopisac sobie jakas inna fcje, a do sfWidgetFormDoctrineChoice dorzucic opcje 'model' (zobacz: sfWidgetFormDoctrineChoice::configure()). |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 15:34 |