![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam stworzyłem sobie klase dla obiektu i w funkcji __construct chciałbym pobrać różne przedmioty gracza(ekwipunek,mikstury,zwoje etc). Przedmioty te, rzecz jasna znajdują się w osobnych tabelach w bazie i mają różne nazwy pól. Chciałem stworzyć jedną tylko metodę get_item() dla klasy sklepu, która pobierałaby wszystkie dostępne itemki i wrzucała by je do jednej tablicy $I. Może przedstawię to na przykładowym kodzie.
Tak mógłbym uzyskać to w standardowy sposób
Niestety powyższy sposób zmusiłby mnie to napisania osobnych funkcji pobierania dla każdej tabeli w bazie, ponieważ mają one różną ilość pól i różne nazwy. Czy jest jakiś sposób, by to ominąć i pobrać jakoś inaczej (nie za pomocą while)wszystkie dane z tabeli? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz kilka klas, każda klasa pobiera swoje typy i formatuje do takiej postaci jakiej chcesz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie chcę tworzyć kilku klas , mam jedną klase sklep i chcę pobrać za pomocą tylko jednej metody get_item() ,wszystkie dane o ekwipunku, eliksirach, zwojach itd. Jak pobieram zwykłym whilem to muszę wypisywać konkretne nazwy pól, a właśnie tego chcę uniknąć. Wtedy jedna metoda mógłbym pobrać ekwipunek , który ma np 5 pól i załadować do tablicy I['eq']['gracza']['bronie'][i tu tablca z broniami i danymi o 5 polach z bazy] oraz np zwoje , które przypuśćmy mają 3 pola i załadować je w I['zwoje']['gracza']['zwoje magiczne'][i tu tablca ze zwojami magicznymi i danymi o 3 polach z bazy].
Ten post edytował Mefisto_87 16.06.2010, 15:29:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jedna metoda do fetchowania danych, jedna co te dane będzie zwracać (wszystkie) i po jednej metodzie na każdą tabelkę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Co do problemu z pobieraniem danych z kilku tabel: zainteresuj się UNION.
Co do problemu z nazwami kolumn: mysql_fetch_row (aczkolwiek korzystając z UNION wszystkie kolumny z różnych tabel będą miały takie same nazwy). Ten post edytował phpion 17.06.2010, 10:02:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 01:49 |