![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy używacie do budowania aplikacji jakiejś klasy boga, która "ogarnia" wszystko, czy może odwołujecie się tylko do front controllera? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Front Controller jest tą klasą bogiem która ogarnia wszystko i agreguje takie rzeczy jak dispatching, routing itp
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Front Controller nie jest w żadnym wypadku "klasą bogiem" - ma kilka niezbyt wyrafinowanych zadań i tylko nich powinien się trzymać. Obiekt, który miałby "ogarniać" wszystko byłby kompletnie bezwartościowy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki panowie. Utwierdziliście mnie w przekonaniu. Bo przecież z innych komponentów mogę się odwoływać do Front Controllera. Gdybym miał klasę "boga" to do owego komponentu musiałbym przekazać nazwę/obiekt tej klasy.
Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale, z tego co pamiętam, to chyba bardziej do Twojego opisu pasuje definicja bootstrapa.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
W zendzie ta klasa nazywa się chyba Application - tym się sugerowałem
W zendzie jest do tego masa kodu. Z zenda nie korzystam, pracuję nad własnym rozwiązaniem i szukam optymalnego rozwiązania. Wg mnie nie potrzeba bootstrapa Ten post edytował sekseksek997 15.06.2010, 19:44:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale to nie zmienia faktu, że musisz mieć "coś", co np. wybierze Ci odpowiedni szkielet/layout, ustali wersję językową, czy popełni parę innych bzdetów istotnych dla Twojej aplikacji.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Mhm. Kurcze, może masz rację. Do tej pory takie rzeczy jak inicjacja handlera sesji, wybór szablonu pisałem w index.php. Może się to dynamicznie zmieniać. Masz rację
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:17 |