![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ,zaczynam OOP ,i natrafiłem na błąd ,pisze CMS wygląda to tak :
Oczywiście klasa articles jest uruchamiana osobno ,czy za każdym razem (tworząc kolejne klasy ) , musze konstruktor rodzica uruchamiać ? Czy jest inne rozwiazanie ? Ten post edytował thek 15.06.2010, 22:13:22
Powód edycji: [thek]: Temat jak mniemam będzie tyczył implementacji dla Kohany, więc ląduje we frameworkach :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, najpierw trochę zrzędzenia, bo aż się niedobrze robi jak się czyta Twój post:
1) Odstęp dajemy po znakach interpunkcyjnych, a nie przed nimi. Zadania rozpoczynamy wielką literą, 2) Kropka - taki znaczek też istnieje, 3) Popracuj trochę nad składnią swoich wypowiedzi bo teraz to jest jakieś Kali jeść, Kali pić, 4) konstrucktor - chyba konstruktor? A teraz wracając do tematu: 1) Źle używasz dziedziczenia. Co ma wspólnego Articles z CMS? W jaki sposób to pierwsze może być potraktowane jako bardziej wyspecjalizowana forma ostatniego? Innymi słowy Articles nie powinno dziedziczyć po CMS. 2) Jeżeli w definicji klasy nie podasz konstruktora to zostanie domyślnie wywołany konstruktor klasy nadrzędnej (tak samo jak w przypadku zwykłych metod). W przypadku, gdy dana klasa jest na szczycie hierarchii i nie ma zadeklarowanego konstruktora na dobrą sprawę nic się nie stanie. Efekt, będzie taki sam jakbyś miał po prostu posty konstruktor. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
za ortografie przepraszam
niewiem czy dobrze pomyślałem ,chciałem wykonać klasę główną (cms) i potem kolejne klasy jak np articles ,gdzie klasa będzie dziedziczyła po klasie cms status czy user jesr zalogowany itp ,a potem tylko zajmowała sie listowaniem artykułów z bazy i dodawaniem / edycją istniejących ... czy takie rozwiązanie bedzie w porządku ? jeśli nie proszę o uwagi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat za ortografie przepraszam Nie pisałem tego byś przepraszał tylko żebyś to poprawił - niestety widzę, że z mizernym skutkiem.Od takich rzeczy jak sprawdzanie czy użytkownik jest zalogowany czy nie powinien być - czy raczej może być - obiekt reprezentujący użytkownika. Obiekt Articles nie powinien dziedziczyć po jakimś CMS, bo pomiędzy takim czymś (chociaż ciężko w ogóle ustalić czym to ostatnie ma być) nie zachodzi żadna bezpośrednia relacja. Articles może wykorzystywać takie obiekty jak np. "użytkownik", ale się z nich nie wywodzi. |
|
|
![]()
|
|
nie napisałem na początku , framework to kohana 2.*
ok ,więc napiszę klasę do autoryzacji usera ,ale chcąć rodzielic kolejne elementy cms , jak np sondy / dodawanie stron , i rozbicie tego na osobne klasy , istnieje mozliwość aby w kazdej znich nie dopisywać warunku sprawdzającego status zalogowanego użytkownika ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat istnieje mozliwość aby w kazdej znich nie dopisywać warunku sprawdzającego status zalogowanego użytkownika Tak na dobrą sprawę to sprawdzanie zalogowanie uzytkownika należy robić na poziomie kontrolera a nie na poziomie klasy modelu.Zapewne kohana ma przewidziane metody na tę okazję - w koncu tak ją zachwalają jako jeden z lepszych frameworków - osobiście nie jestem nic więcej na ten temat powiedzieć, gdyż kohany nie używam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Tak na dobrą sprawę to sprawdzanie zalogowanie uzytkownika należy robić na poziomie kontrolera a nie na poziomie klasy modelu. Zapewne kohana ma przewidziane metody na tę okazję - w koncu tak ją zachwalają jako jeden z lepszych frameworków - osobiście nie jestem nic więcej na ten temat powiedzieć, gdyż kohany nie używam Można to zrobić na poziomie kontrolera, ale lepiej zrobić to w hooku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) to tak na marginesie. |
|
|
![]()
|
|
No przepraszam, faktycznie źle się wyraziłem. chodziło mi ogólnie, że nie model, a coś wczesniejszego.
przykładowo w ZF robi się to na poziomie pluginu
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
nospor mogę prosic o przykład z kontrolerem ?
|
|
|
![]()
|
|
Jak juz pisałem nie uzywam kohany więc ci nie pomogę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
załapałem z tym controller (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) pozostaje tylko kolejne pytanie ,jak utworze połączenie do SQL w controller to jak współdzielic je między modułami , przez przekazanie obiektu bazy w __construct modułu ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
jak utworze połączenie do SQL w controller to jak współdzielic je między modułami Zapomnij. Nie należy odwoływać się do bazy danych bezpośrednio w kontrolerach - od tego masz modele. W modelu operujesz na bazie danych (pobieranie + modyfikacja danych), a w kontrolerze tylko odwołujesz się do modeli. |
|
|
![]()
|
|
czyli tworząc kolejne modele ,w każdym musze łączyc sie z osobna z bazą ? , tego własnie chciałem uniknąć przy sprawdzaniu i autoryzacji usera z pierwszego postu ... aby miec w jednym miejscu to (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
phpion ok w modelu _parent łącze się z bazą , tworze model potomny auth w którym sprawdzam czy user jest zalogowany , a potem przekazuje dane do kontrolera ,dobrze ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:44 |