![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 2 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam. mam taka głupią prosbe no ale coz, preg_match i temu pokrewne zawsze slabo mi szlo.
mam zmienna $asd = 'jakis kod html'; no i z tej zmiennej chce usunac wszystko co zaczyna sie na { i konczy na } oraz
przy czym to COS moze byc ASD a moze byc LOLWUT czyli moze zawiera rozne rzeczy. dzieki wielkie jesli ktos bedzie tak mily i pomoze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
akurat to nie jest jakiś trudny przykład więc przy odrobinie wkładu własnego bez problemu byś to zrobił, poza tym nie koniecznie trzeba tu posłużyć się wyrażeniem regularnym skoro chodzi tylko o kasowanie zawartości nawiasów i komentarzy, tu masz na samym końcu kod, który usuwa ostatni nawias wraz zawartością, jak go puścisz w pętli to uzyskasz pożądany efekt http://forum.php.pl/index.php?showtopic=151367&hl=
a gdybyś jednak zechciał użyć wyrażeń regularnych to tutaj masz bardzo fajny tutek dla początkujących http://www.tipsntutorials.com/tutorials/PHP/50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 2 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzieki, przydalo sie
zrobilem to w taki sposob (dziala, nie wiem czxy to poprawne jest etc.) tylko jeden maly problemik jest. bo chcialbym podwojne entery usunac z pliku tzn. '\n\n' ale nie dziala ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok w Twoich wyrażeniach nie uwzględniłeś jednak jednej sytuacji przykładowo takie nawiasy zostaną potraktowane jako jeden: {aaaa}bbbb{cccc}, tak samo z komentarzami, powinieneś zastosować tutaj wykluczenie znaku, czyli:
tak aby nie doszło do takiej sytuacji i analogicznie z komentarzami |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:50 |