![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem funkcję, która skaluje mi obraz. Wgrywam na serwer zdjęcie o wys. 768 px i odpalam funkcję i skaluję ją do 600px wys. - jakość jest gorsza. Jakieś pomysły, widzicie jakieś bugi w tym skrypcie? zakomentowana ImageCopyResized() = jest jeszcze gorzej
Ten post edytował john_doe 28.05.2010, 15:14:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual/en/function.imagejpeg.php, ostatni parametr to jakość, domyślnie jest na 75, ustaw na 100 i sprawdź
Ten post edytował tehaha 28.05.2010, 15:20:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 5 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z parametru określającego jakość. Jest on dostępny dla imagepng i imagejpeg. Dla pozostałych nie ma tej opcji. NA początek ustaw ten parametr na 100. Duże masz te pliki? Jaka jest rozdzielczość?
(IMG:style_emoticons/default/offtopic.gif) Poza tym jeszcze jedna dobra rada: jak już wykonujesz getimagesize to masz od razu typ pliku i nie musisz się martwić o różne wielkości czcionek lub długości nazw. Przykład masz tu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpisam się do tematu, wykonałem stronę z galerią z automatycznym skalowaniem, fotograf skarży się że zdjęcia są kiepskiej jakości po skalowaniu, faktycznie, są odrobinę mniej kolorowe mimo ustawienia jakości na 100. Czy spotkaliście się z czymś takim? Udało się to jakoś obejść? Nie licząc oczywiście wmawiania że tak ma być i (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) . Może trzeba ustawić na 101? (IMG:style_emoticons/default/aaevil.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 5 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy testowaliście inne rozwiązania niż biblioteka GD? Np jest wsparcie do http://www.php.net/manual/en/book.imagick.php. Zasadniczo GD nie jest najlepsze, ale jest praktycznie na wszystkich serwerach, więc się je najczęściej stosuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:44 |