![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie chyba już dla bardziej zawansowanych programistów w php i byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś chociaż zechciał by mi pomóc.
A chodzi o to jak zrobic liste osob aktualnie przebywajacych na stronie (coś takiego jak jest na forum phpbb jednak chciałbym mieć to na stronie). Chodzi o to ze np jezeli oni sa juz powiedzmy zarejestrowani i np w owym czasie przebywaja na stronie zeby mozna ich na stronie zobaczy ze wlasnie na niej sa. Troche nagmatwałem ale myśle że zrozumieliście Proszę o pomoc. -------------------- GG: 5278081
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Było wiele razy poruszane na forum - proponuję poszukać.
Keywords: licznik, online. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś nie mogę znaleść interesującego mnie tematu. W większości pisze o licznikach online ale mi chodzi o taki specyficzny licznik gdzie dodatkowo wyświetlał by się adres ip danego użytkownika na stronie. Może i z niektórych skryptów można by i przerobić na to co mnie interesuje jednak ja jestem początkujący w php więc za dużo na początek nie zrobie. I dobrze by było gdyby pod to ip mógł bym jeszcze podztawić nazwe użytkownika który powiedzmy się już na stronie zarejestrował. Proszę o pomoc jeżeli ktoś wie o co chodzi.
-------------------- GG: 5278081
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiem, że jesteś początkujący, ale to może Ci się przyda:
[php:1:a744988ded]<?php $ip = $REMOTE_ADDR; ?>[/php:1:a744988ded] $ip - adres ip usera. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak radzić to już poprawnie...
[php:1:a06b93c8fd]<?php echo $_SERVER['REMOTE_ADDR']; ?>[/php:1:a06b93c8fd] I bez sensu jest przepisywanie predefiniowanych zmiennych do osobnych zmiennych, bo i niby po co? |
|
|
![]()
|
|
O dzięki to widze że już mam ip użytkownika a co dalej jakbym chciał to ip zamienić na jakąś nazwe tego użytkownika.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Jak radzić to już poprawnie...
[php:1:cf17343922]<?php echo $_SERVER['REMOTE_ADDR']; ?>[/php:1:cf17343922] I bez sensu jest przepisywanie predefiniowanych zmiennych do osobnych zmiennych, bo i niby po co? No fakt, lepiej jest użyć tablicy $_SERVER, chociaż mój kod też jest po części poprawny. A do zmiennej przypisałem, bo to był tylko przykład. Wydaję mi się, że lepiej jest tak zrozumieć. Lala, nie rozumiem o co Ci chodzi. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi o to czy da się jakoś podztawić za ip nazwę użytkownika. Bo chciałem zrobić na stronie osoby które są zarejestrowane i zamiast ich ip żeby widniała nazwa. Tylko że są dwa problemy:
1. Jak zrobić licznik online w którym będą widoczne aktualne adresy ip użytkowników którzy są właśnie na stronie 2. Jak zamiast tych ip dać jakąś nazwe Myśle że zrozumiale się wyraziłem więc prosze o jakieś konkretne skrypty ponieważ ja zabardzo się na tym nie znam dlatego proszę o pomoc. -------------------- GG: 5278081
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale ta nazwe masz ty zdefiniowac czy chodzi o hosta? bo jesli o hosta to:
[php:1:e7af8598d4]<?php echo gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']); ?>[/php:1:e7af8598d4] -------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to że osoba wypełnia dane w formularzu i np jej ksywa którą wpisze ma się stać widoczna zamiast ip które posiada.
|
|
|
![]()
|
|
Błędem jest przypisywanie użytkowników do konkretnych numerów IP w dobie dynamicznych adresów czy ASK.
Jeżeli masz system użytkowników to zapisujesz sobie w czasie logowania np. identyfikator uzytkownika (login) i oprócz tego, jesli chcesz adres IP. Ale ten adres ma stanowić tylko info, a nie w jakikolwiek sposób identyfikować użytkownika. Złą droge obrałeś. |
|
|
![]()
|
|
Oki ale to w jaki sposób i czy wogóle mogę wiedzieć jaki użytkownik w danej chwili przebywa na stronie. Jeżeli nie IP to co innego nie wiem może cookies ale co to da. I jeszcze jedno jaki system logowania jest najlepszy to znaczy jaki skrypt i skąd go mogę pobrać.
|
|
|
![]()
|
|
Ten jest z pewnością najlepszy :!: :wink:
-------------------- Don't worry, be happy!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:56 |