![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Czesc
Mam pytanie, czy mozna powtarzac ID danego elementu, np tak: Chodzi o to, czy mozna stosowac ID jako dodatkowe atrybuty zdefiniowane wczesniej w CSS. I czy taki ID mozna bezgranicznie powtarzac, bo spotkalem sie z opinia ze nie wolno tak robic, ze ID powinien byc unikalny dla kazdego elementu. Tyle ze potrzebne mi cos oprocz class do przypisywania styli, bo np CLASS odpowiada u mnie za narysowanie ogolnego okienka, a ID odpowiadal by za kolorystyke. Moze jest jakies inne wyjscie. Mam nadzieje ze jest to zrozumiale, o co mi chodzi. Druga sprawa padding. Wiadomo ze ten atrybut rozciaga nam diva, mozna jakos temu zapobiec? Wiem ze moge odjac od width diva okreslona ilosc px, zeby z paddingiem nadal mial taki rozmiar jak trezba, ale z tego co pamietam niektore przegladarki nie rozszerzaly divow przy paddingu i moze mi sie strona rozjechac. Ten post edytował lepmajster 21.05.2010, 15:29:12 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Id elementu w całym dokumencie nie może się powtarzać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Id to identyfikator jak sama nazwa wskazuje służy do identyfikacji i nie powinien się powtórzyć, jeżeli chcesz wielu elementom nadać takie same style css to zrób z tego klasę class="czerwony_kolor"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 5 Dołączył: 24.08.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko jeden Id, bo zalozenie jest takie ze ma byc unikalny. Jak bedziesz mial powtorzenia to kazdy validator Ci to wychwyci jako blad.
Co do problemu, to mozesz zrobic np tak : albo posluzyc sie DOMem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 24 Dołączył: 21.05.2010 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Id to identyfikator jak sama nazwa wskazuje służy do identyfikacji i nie powinien się powtórzyć, jeżeli chcesz wielu elementom nadać takie same style css to zrób z tego klasę class="czerwony_kolor" Nie rozumiesz mnie, musze narazie uzywac id zeby okna sie roznily. Bo jesli bede uzywal tylko klasy, to jak drugiemu okienku bede chcial nadac inny kolor, to bede musial praktycznie skopiowac cala klase, nadac jej inna nazwe i zmienic np tylko kolor, przez to dokument css bedzie przepelniony klasami dla kazdego okna osobno. Narazie id daje rade, bo chcac zmienic kolorystyke w jednym oknie, wystarczy zmienie id. Tylko jeden Id, bo zalozenie jest takie ze ma byc unikalny. Jak bedziesz mial powtorzenia to kazdy validator Ci to wychwyci jako blad. Co do problemu, to mozesz zrobic np tak : albo posluzyc sie DOMem A moglbys przyblizyc mi ten sposob? Co to jest "rysuj_okienko czerwony_kolor", jak to w css zdefiniowac? -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ze moge odjac od width diva okreslona ilosc px, zeby z paddingiem nadal mial taki rozmiar jak trezba, ale z tego co pamietam niektore przegladarki nie rozszerzaly divow przy paddingu i moze mi sie strona rozjechac. padding odejmuje się od szerokości, jedyna przeglądarka która ma z tym problem to IE6 taki że podwaja ten padding i się coś może rozjechać, ale wtedy dodajesz atrybut display:inline; i jest ok class="rysuj_okienko czerwony_kolo" oznacza że element ma 2 klasy: rysuj_okienko i czerwony_kolo w css dajesz .rysuj_okienko{} .czerwony_kolo po prostu jednemu elementowi możesz nadać dowolną ilość klas Ten post edytował tehaha 21.05.2010, 15:36:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
padding był wliczany w szerokość diva w starszych przeglądarkach, jak np. IE 6.0
teraz wszystkie przeglądarki dodają go do szerokości |
|
|
![]()
|
|
padding był wliczany w szerokość diva w starszych przeglądarkach, jak np. IE 6.0 teraz wszystkie przeglądarki dodają go do szerokości To troche komplikuje mi sytuacje, bo chcialem stworzyc dynamicznie generowane divy, ze ktos wpisuje w pole szerokosc np 180px i padding np 5px, wtedy div bedzie mial 190px, ale to jeszcze mozna w kodzie php odjac (szerokosc-(2xpadding)), gorzej jak ktos w okienku PADDING: wpisze 5px 0px 5px 5px; wtedy bede musial pierw porozdzielac ten wpis na pojedyncze wartosci i zsumowac left+right i dopiero odjac od szerokosci, ciezka sprawa ![]() Tylko jeden Id, bo zalozenie jest takie ze ma byc unikalny. Jak bedziesz mial powtorzenia to kazdy validator Ci to wychwyci jako blad. Co do problemu, to mozesz zrobic np tak : albo posluzyc sie DOMem A moglbys przyblizyc mi ten sposob? Co to jest "rysuj_okienko czerwony_kolor", jak to w css zdefiniowac? Ten post edytował lepmajster 21.05.2010, 15:41:42 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
to są prostu 2 oddzielne style ![]() czyli takie cos?
Jesli to faktycznie dziala, to wlasnie o to mi chodzilo ![]() Fajnie ze ktos mnie zrozumial, bo trudno mi bylo to wytlumaczyc. Dzieki wszystkim za pomoc! Daje Wam pomogl. PS. A ile takich klas mozna laczyc? ![]() CO DO PADDING, Nie ma innego sposobu? padding był wliczany w szerokość diva w starszych przeglądarkach, jak np. IE 6.0 teraz wszystkie przeglądarki dodają go do szerokości To troche komplikuje mi sytuacje, bo chcialem stworzyc dynamicznie generowane divy, ze ktos wpisuje w pole szerokosc np 180px i padding np 5px, wtedy div bedzie mial 190px, ale to jeszcze mozna w kodzie php odjac (szerokosc-(2xpadding)), gorzej jak ktos w okienku PADDING: wpisze 5px 0px 5px 5px; wtedy bede musial pierw porozdzielac ten wpis na pojedyncze wartosci i zsumowac left+right i dopiero odjac od szerokosci, ciezka sprawa ![]() Ten post edytował lepmajster 21.05.2010, 15:55:26 -------------------- Naciśnij POMÓGŁ, jeśli mój post był pomocny :)
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:03 |