![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć.
Napisałem skrypt stronicowania. Wszystko działa, jednak gdy wejdę prosto z indexu bez żadnych np. ?cmd=0 itp. to wywala błąd poniżej. Cytat Notice: Undefined index: cmd in C:\wamp\www\strona\index.php on line 12 Ale poniżej wszystko gra. Tylko ten błąd mnie denerwuje. Jak go usunąć? Kod skryptu jest taki:
Ten post edytował c00per 10.05.2010, 16:51:12 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Lipa. Nie działa. Jak błąd wyskakiwał, tak wyskakuje dalej. No nie wiem co robić. A może skrypt jest źle zbudowany. Niby działa, a nie działa. Wywala błąd. Nadal ten sam. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Bo już długo męczę się z tym.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
nospor, poza if i pętlami będzie problem z zasięgiem zmiennych (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jak już co to prędzej:
Inna sprawa to tak, że chyba ma być w zapytani wybierającym. Bo inaczej zadziała Ci to nieco nie tak jak trzeba. Sam sprawdź (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat nospor ?Mógłbyś mi wyjaśnić co to jest? Gdy wstawię Kod $cmd = 0; to też lipa.if (isset($_GET['cmd'])) $cmd = $_GET['cmd']; Co ciekawe, jak dodam Kod ..*$ile_na_stronie - to nic się nie zmienia, dalej działa poprawnie, tzn.. stronicuje dobrze.Także jak możesz... ee.. o co chodzi z tym nospor heh (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
kod co ci podalem jest poprawny. pewnie go źle wkleiles.
Cytat nospor, poza if i pętlami będzie problem z zasięgiem zmiennych Mylisz się.ps: przenosze |
|
|
|
|
|
|
|
Mój błąd. Zwracam honor. Mówiliście dobrze. Dzięki wielkie Wam obojgu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
//thek Mówiłeś, żeby dodać Kod *$ile_na_stronie Gdy dodam, po kliknięciu np. na drugą stronę nic się nie wyświetla. Nie należy nic dodawać. Przynajmniej wtedy działa. Tak tylko chciałem dopowiedzieć. Thx again! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował c00per 10.05.2010, 21:00:10 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
@nospor: sprawdź pętle. O ile z ifem mi to różnie działało (raz zmienna wewnątrz if była widziana poza nim, raz nie - chyba zależne od wersji php i ustawień tegoż bo nie widzę innej możliwości), tak w pętlach uzna zmienną za lokalną i poza nią na bank mi się "gubiło" ustawiając ją przy wywołaniu "pozapętlowym" na domyślny ciąg pusty lub 0, zależnie od kontekstu. Stąd wolę zawsze ustawić wartość domyślną wpierw, a potem ją ewentualnie zmienić w trakcie działania skryptu. Dla mnie bezpieczniejsze i wygodniejsze podejście niż sprawdzanie czy gdzieś nie zapomniałem w else czegoś ustawić awaryjnie.
@c00per: pierwszy parametr LIMIT oznacza offset. Jeśli wstawię tam na pałę numer strony to odczyta mi LIMIT 0,3 lub LIMIT 1,3 czy też LIMIT 2,3 co można przetłumaczyć "odczytaj 3 rekordy z tabeli zaczynając od wiersza nr X w kolejności". Zamiast więc skakać blokami (0,1,2), (3,4,5), (6,7,8) skrypt tworzy: (0,1,2), (1,2,3), (2,3,4). Chyba widzisz różnicę? Zmyłką może być dla Ciebie jedna rzecz... Popatrz JAK tworzysz link. Tam wpychasz nielogiczne wywołanie nieco gdzie pod numerkiem strony 2 masz tak naprawdę wywołanie 6 zamiast sensowniejszego i przepchnięcie tego mnożenia do, podanego przeze mnie, zmienionego LIMIT. Jeśli nadal nie widzisz to popatrz jakie cmd się ustawia gdy klikniesz strony 2, 3 czy 5... Nie 2, 3 i 5 tylko 6, 9 i 15. Tak może być, ale może być nieco mylące. |
|
|
|
|
|
|
|
No tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kruczek w linkach. Dzięki @thek za wyjaśnienie.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 00:29 |