![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaczynam naukę CSS (znam w stopniu podstawowym PHP, umiem stworzyć np. prosty system CMS oraz sklep internetowy lecz to wszystko bez jakiego kolwiek layoutu więc chce skończyć z białymi stronami z samymi formularzami)
Próbuję na sam początek zrobić prosty layout (oto on:) http://www.donaukicss.ugu.pl/ Mój kod html:
Mój kod CSS:
Jakie błędy robię? O czym muszę poczytać, co poprawić i jak? Z góry dzięki za pomoc. Ten post edytował adolf1945 7.05.2010, 19:40:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stosuj zawsze CSS reset
2. Grupuj selektory 3. Nie używamy <br />!! 4. Dziel sobie styl. Komentuj go. Twórz osobne "działy" dla typografii, layoutu, układu, etc. 5. Nie powtarzaj bez sensu:
6. Używaj skórconego CSS, tzn zamiast:
lepiej użyć:
7. ID może występować tylko raz na danej stronie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 7. ID może występować tylko raz na danej stronie. Tego niestety nie rozumiem. A są jakieś zasady dotyczące układu strony, poszczególnych divów np. żeby się nie rozjeżdżały (tak jak na mojej stronie) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielokrotnie możesz używać klas, identyfikatora tylko raz. Zasady układu? Co konkretnie masz na myśli? Wystarczy dodać szerokość dla kontenera i nie będzie się rozjeżdżać.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedzi, a czy w ogóle dobrze podzieliłem tą strone na divy?
|
|
|
![]()
|
|
Polecam taką zasadę. Im mniej, tym lepiej. Jeden div na header, jeden na kontener (do środkowania zawartości - jeśli potrzeba), jeden na zawartość (ten główny) i jeden na stopkę. Oczywiście, każdy layout wymaga innej struktury, ale pewne elementy są wspólne. Staraj się minimalizować ilość divów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak na początkującego nie jest źle co ja ci mogę doradzić to lepiej samemu się nauczyć niż ktoś cię ma uczyć .
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli mam jednego diva w drugim to w jaki sposób zrobić żeby ten drugi div był stały bez względu na zawartość pierwszego diva (jeśli pierwszy div jest pusty to jest ok, jeśli jest w nim tekst to drugi div mi się psuje-przesuwa w dół) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Tak, tylko chodzi mi o to żeby ten szary box(div kwadrat) który uciekł mi na dół: http://www.donaukicss.ugu.pl/
Był na stałe w środku diva "top". Jeśli wpisuje tekst do diva top to ten box z diva "kwadrat" ucieka mi coraz niżej, nie wiem co robię źle |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 17:27 |