![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 6.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
postanowilem tutaj napisac, moze pomozecie mi dojsc do tego jak zrobic wyszukiwanie, ktore mnie interesuje. Formularz: Mam tu pole select z location, pole input z min i max price oraz 4 checkboxy z wyborem 1,2,3,4+, ktory wyslam za pomoca $GET Nastepnie w odbiorze, wyszukiwanie oparlem o ten przyklad:
Sek w tym, ze ten skrypt oparty jest na 'AND' co widac przy implode , a ja chcialbym aby pole select i input bylo sprawdzane jako AND ale kazdy checkbox jako OR i nie mam pojecia jak to zmodyfikowac. Takze wszystko jest ok jesli nie wybiore ilosc bedroom. W przypadku kiedy zaznacze 2 checkboxy skrypt sprawdza czy w danej lokalizacji mamy 1 i 2 zamiast czy mamy 1 lub 2. Ma ktos jakis pomysl jak to przerobic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A probowałeś zrobić cos takiego:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 6.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
dzieki za podpowiedz. Niestety nie dziala. Warning: implode() [function.implode]: Invalid arguments passed i podaje wyniki ale nie zgodne z prawda. Brakowalo tam klamry do zamkniecia w Twoim przykladzie oraz 'or' na wszelki wypadek zapisalem ' or ' (ze spacjami). Niestety to samo. Czy moglbym uzyskac dodatkowa pomoc ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Kazdy checbutton name mialem bedroom wiec w tym wypadku wyniki mi sie zastepowaly i otrzymywalem tylko ostatni.
Zmienilem zatem name kazdego checkbutton oraz dodalem w odbiorze zmenione GET. if (!empty($_GET['bedroom1'])) $wh_2[] = "bedroom = $_GET[bedroom1]"; if (!empty($_GET['bedroom2'])) $wh_2[] = "bedroom = $_GET[bedroom2]"; if (!empty($_GET['bedroom3'])) $wh_2[] = "bedroom = $_GET[bedroom3]"; Niestety nie dziala, w tym przypadku jesli nie zaznacze bedroom wogole jest blad: Warning: implode() [function.implode]: Bad arguments. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in Jesli zaznacze w danej lokacji bedroom1 i bedroom3 - bo JA wiem ze sa w danej lokacji - wyswietlaja sie - super - dziala. Jesli zaznacze w danej lokacji bedroom1 i bedroom2 i bedroom3 - wyswietla mi rowniez lokacje ktorej nie szukalem. Bedroom2 w tym wypadku nie ma w tej lokacji ktorej szukam. Sam nie wiem juz co z tym zrobic. Twoj pomysl wydaje sie naprawde dobry, tylko a) jak zrobic warunek by w przypadku (braku wyboru) bedroom wyswietlal wszystkie z tej lokacji (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) dlaczego szuka w innych rekordach rowniez. Jakis pomysl RiE ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pokaz caly kod
|
|
|
![]()
|
|
Prosze bardzo.
Caly kod formularza + odbieranie. formularz.php - wycialem divy i zotawilem sam formularz zeby bylo czysciej.
odbieram w search.php
|
|
|
![]()
|
|
To powinno pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
RiE podziwiam Cie, bo ja juz ledwo co widze w tym kodzie ;-)
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource obojetnie czy zaznacze bedroom czy nie... (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki nospor ale ten sam efekt
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource obojetnie czy zaznacze bedroom czy nie... skopiowalem caly kod na wszelki wypadek i to samo. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
zapytanie:select * from properties location = 'Lokacja' blad:You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '= 'Lokacja'' at line 1
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A ja Ci zadam pytanie. Po co masz sprawdzać czy któryś z checkboxów jest zaznaczony i wykluczać inne? Z tego co piszesz wynika, że wybranie któregokolwiek powinno negować pozostałe a więc nie checkbox tam powinien być ale kontrolka typu radio... I od tego bym chyba zaczął (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
@thek a gdzieś ty wyczytał ze negują? ja czytam i czytam i nie widzę
|
|
|
![]()
|
|
@nospor - probuje znalezc blad i nie moge... dziala ! To naprawde dziala! Wow!
Jestem zobowiazany za ta pomoc... Nie wiem jeszcze jak zwrocic komunikat, ktory poinformuje mnie ze nic nie znaleziono, w tej chwili mam bialy ekran. Czy moglbym jeszcze prosic o ten dodatek ? (wiem ze i tak juz nadwyrezylem pomoc) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki RiE za zwracanie informacji - dziala.
Pieknie Wam dziekuje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 21:19 |