![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
Odkąd php 5.3 ujrzał światło dzienne , nadal czekam na moment w którym bezproblemowo będę mógł używać jednego z jego najlepszych dobrodziejstw a mianowicie namespace'ów ale mam obawę czy już większość serwerów ma zainstalowane php 5.3 czy jeszcze musimy czekać? Oczywiście namespac'ów mogę nie używać ale mam już dość kilometrowych nazw klas.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
Wszystko zależy od tego, na jakich serwerach Twoi klienci stawiają strony. Jeśli masz ten luksus, że możesz wskazać klientowi na jakim serwerze postawisz jego aplikację, to możesz pisać w 5.3 bez najmniejszego problemu.
Czy większość serwerów ma już zainstalowane 5.3? Ciężko stwierdzić. W firmie gdzie mam hosting, już jest. U innych dostawców nie sprawdzałem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%)
|
Myślę, że można już używać. Do czasu ukończenia pierwszego projektu sytuacja może się jedynie poprawić. Twórcy wielu bibliotek i frameworków zapowiadają przejście na przestrzenie nazw, albo już przechodzą powoli, więc nawet jeśli ktoś jeszcze tej wersji nie oferuje, jest to tylko kwestia czasu (zwłaszcza że wsteczna kompatybilność jest zachowana).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Właściwie to mógłbym skopiować/wkleić wypowiedź batmana.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk |
Aż mi serce rośnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
A czy ktokolwiek nie ma na serwerze php >= 5.3? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Zależy od dostawcy, często "sieciowcy" boją się 5.3 (nie wiem czemu -,-') ale np. nawet na virtual'ce OVH dają dostęp do 5.3 :]
Chociaż ostatnio trafiłem na hosting 5.2.4 gdzie będzie stać aplikacja i będę musiał ją "uwsteczniać" więc za wesoło nie będzie :/ Dlatego wychodzę z założenia że lepiej pisać na 5.2.x niż modlić się o 5.3 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
Dlatego wychodzę z założenia że lepiej pisać na 5.2.x niż modlić się o 5.3 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Właśnie dlatego o 5.3 trzeba się modlić, że zamiast męczyć usługodawcę, macha się na to ręką.Ja wychodzę z założenia, że jeśli firma nie potrafi/nie chce zainstalować/zaktualizować jakiejś popularnej usługi, nie warto na tą firmę tracić czasu. Lepiej poświęcić kilka dni więcej na poszukiwania, niż potem kląć na swój hosting. |
|
|
|
|
|
|
No i tutaj trzeba przyznać rację. Nie ma co się męczyć z idiotami.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 15.09.2025 - 23:22 |