![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy jest jakiś nieodpłatny program, który będzie informował i błędzie jeśli coś niepoprawnie będę pisała? Chyba chodzi mi o debugger, ale nie jestem pewna. Proszę o podanie nazw takich programów.
pozdrawiam Jola
Powód edycji: [piotrooo89]: przeniosłem od odpowiedniego działu, na przyszłość prosze pisać w odpowiednich działach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 30.04.2010 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiele problemów składniowych rozwiązują IDE - zintegrowane środowiska programistyczne.
Polecam darmowy NetBeans. Istnieje oczywiście wiele innych IDE dla PHP: http://www.google.pl/search?hl=pl&safe...q=&gs_rfai= PHP natywnie nie wspiera debugowania, ale można to rozwiązać w jakiś sposób poprzez właśnie IDE, ale nic więcej Ci nie powiem, bo nie korzystałem z tego nigdy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eclipse, Aptana Studio (która powstała na bazie Eclipse)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale czy te programy mają w sobie debugger czy tylko pomoc dla składni php?
pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 2 Dołączył: 30.04.2010 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokazuje np. w którym miejscu prawdopodobnie zapomniałaś nawiasu, klamry itp., a także bardzo wiele innych opcji. Dodatkowo jest także możliwość odpalenia debuggingu:
http://netbeans.org/kb/docs/php/debugging.html Podejrzewam, że w innych IDE taka możliwość też istnieje. |
|
|
![]()
|
|
Właśnie nie udaje mi się połączyć Xdebug z Netbeans. Jak to skonfigurować? Mógłby mi ktoś pomóc?
pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Jasne, że tak.
Z czym konkretnie masz problem? BTW, jakbyś skorzystała z IRC-a, byłoby szybciej i prościej, ale - nie namawiam, żeby nie było, że nagabuję. |
|
|
![]()
|
|
Po prostu zainstalowałam Netbeans ściągnęłam plik dll ze strony xdebug i teraz nie wiem co dodać do php.ini bo instrukcja na stronie xdebag dotyczy pliku z rozszerzeniem so. Czy jest jakieś IDE od razu zintegrowane z xdebug?
Nie używam IRC-a. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
W php.ini dodaj następujące linijki:
Cytat xdebug.remote_enable=on xdebug.remote_handler=dbgp xdebug.remote_host=localhost xdebug.remote_port=9000 Zrestartuj Apache'a. W NetBeans w Narzędzia->Opcje->Ogólne->Przeglądarka internetowa ustaw sobie przeglądarkę. Po wybraniu pliku w edytorze w menu Debug->Debug file wybrany plik powinien Ci się uruchomić w przeglądarce, równocześnie w NetBeans możesz śledzić jeko wykonywanie w oknie debuggera (ustawiać sobie breakpointy, śledzić wartości zmiennych itd.) |
|
|
![]()
|
|
Na chwilę odłożyłam tego debugera, ale dzisiaj znowu próbowałam go uruchomić i nic.
Wstawiłam do php.ini to co mi napisałeś. Ale mimo to nie dochodzi do połączenia z xdebug - tylko na pasku stanu: Waiting for connection netbeans-xdebug. Otwiera się przeglądarka i do adresu strony jest dopisywane ?XDEBUG_SESSION_START=netbeans-xdebug Próbowałam też postąpić według oficjalnej dokumentacji i wstawiłam zend_extension="<path to the php folder>/php_xdebug-<version-number>.dll" xdebug.remote_enable=1 Resetowanie apacza nie pomaga. Co zrobić? pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
A sprawdzałaś na liście procesów, czy xdebug uruchamia się w ogóle? Bo powinien być widoczny jako osobny proces.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz PHP < 5.3 to trzeba tak:
zend_extension_ts="c:/php5/ext/php_xdebug.dll" To jest oczywiście w wersji dla windows - działa bez problemu, chociaż z NB szczerze mówiąc nie próbowałem. No i kwestia ściągnięcia odpowiedniej biblioteki, dopasowanej do wersji PHP - u mnie jest to php_xdebug-2.0.2-5.2.5.dll W php.ini mam jeszcze takie wpisy:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 15:10 |