![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie z cyklu jak to zrobić...
mam tabelkę klient / towar/ilosc na magazynie / cena / i w php cos takiego (pokazuje tylko obrazowo zebyscie zrozumieli o co mi chodzi) :
i teraz musze pobrac wszystko o danym towarze no to:
no i w wyswietl musze wybrać wszystko z towaru i zwrócić, no i właśnie jak pobrać każdą wartość do odpowiedniego inputa, czyli uzupełnić cenę, klienta itd? przecież chyba nie tworzyć 4 różnych zapytan Ajaxowych? Czy tu już będzie potrzebny xml lub json? Wiem że można zrobić to samym PHP ale ja chcę się nauczyć zbierać te dane za pomocą ajax:) Dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji wydaje się być json lub xml, ponieważ dane można przedstawić w przyjaznym formacie. Oczywiście wyswietl.php może nam również zwrócić odpowiednio sformatowany tekst, z którego za pomocą JavaScript możemy te dane odpowiednio "wyłuskać". Dla przykładu wyswietl.php
Wtedy zmienna data jest tablicą, w której znajdują się poszczególne informacje. Taki sam efekt możemy uzyskać zwracając dane w formacie json. Będzie to nawet bardziej korzystne, ponieważ odpowiednie indexy w tablicy data będziemy mogli zastąpić kluczami słownymi (oczywiście w powyższym przykładzie również można to zrobić, ale wymaga to większego zaangażowania JavaScript). Później wstawiając odpowiednie dane do pola input nie będziemy się musieli zastanawiać, czy cena jest w data[0], czy może w data[3], a użyjemy po prostu data["cena"]. Ogólnie rzecz biorąc dane zwrócone jako odpowiednio sformatowany tekst możemy w JavaScript "przerobić" do czytelnej postaci, tylko po co, skoro to samo możemy osiągnąć zwracając dane jako obiekt json lub xml. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 21:42 |