![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, na który każdy w internecie wydaje się mieć inną odpowiedź ;/. Otóż co jakiś czas __tylko__ przy odtwarzaniu video monitor gaśnie, następnie widać przez chwilę obraz, ale komputer nie za bardzo reaguje, znowu gaśnie i tak w kółko. Dzisiaj w końcu udało mi się zobaczyć komunikat systemowy: sterownik karty graficznej przestał działać, ale odzyskał sprawność. Szukając po różnych forach widzę, że ludzie podają różne przyczyny występowania tego problemu - od uszkodzenia samego układu graficznego, po zbyt wysoką temperaturę kompa. Jedyną wspólną cechą większości postów, w których ludzie opisywali ten problem jest: windows 7 64 bit + karta graficzna z rodziny radeon (przynajmniej w większości aktualnych wątków mowa było o układzie 5770). Sądzę, że nie jest to raczej wina sprzętu - w końcu zdarza mi się ostatnio napieprzać w MassEffect 2 po 12 godzin dziennie przeplatane z Risenem i wszystko jest ok
![]() Dodam jeszcze, że W7 64 mam oryginalny i aktualny, do tego nod, też oryginalny. Temperaturę w kompie zmierzyłem i jest właściwa (bo za obudowę z zajebistym chłodzeniem trochę wybuliłem), zakurzony w środku też nie jest, a windows mówi, że stery do karty są aktualne... Miał ktoś z was taki problem i sobie z nim poradził w inny sposób niż zanosząc kompa do serwisu? Ten post edytował 230005 15.04.2010, 19:35:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Z jakich kodeków korzystasz?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie instalowałem żadnych, na w7 nie ma tego problemu. Poza tym problem zdarza się też jak oglądam californication na ekino, a playery są tam flashowe...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Win7 nie ma wszystkich kodeków. U mnie nie radził sobie z rmvb, flash, mkv...
Odnośnie sterowników do karty graficznej to się kiedyś przejechałem na automatycznych aktualizacjach. System wykrył nowsze sterowniki, zaproponował instalację i po restarcie ciemny monitor nic nie widać, a system działa. Ogólnie komunikaty w win 7 są jak kolorowe magazyny, wszystko ładnie, pięknie, ale nie można im do końca ufać. Tu napisze, że coś jest aktualne, tam, że napotkano problem i system sam go naprawi, niby naprawia a internetu dalej nie ma itd. Z Twojego opisu wynika, że grafika na grach daje radę, więc raczej nie jest to problem sprzętowy, a nawet nie powinien być sterowników. Co prawda nie zaszkodzi ściągnąć ze strony producenta najnowszych driverów pod win7. Problemem wydawać się mogą kodeki, albo odtwarzacz. Z czego korzystasz do odtwarzania filmów? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak wspomniałeś o tych formatach, to przypominam sobie teraz, że faktycznie instalowałem k-lite codec pack
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Do odtwarzania filmów w avi i mkv używam domyślnego windowsowego playera, a do tych z którymi sobie nie radzi Media player classic z tej paczki. To akurat mało istotne - z tego, co pamiętam, to oba korzystają z filtrów DirectShow. Poszukaj kodeków specjalnie dla systemu x64. Wywal k-lite i używaj tylko tych natywnych. Alternatywnie możesz spróbować ffdshow. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:53 |