![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poradźcie mi proszę jaki jest obecnie na topie temat pracy dyplomowej (inżynierskiej) ?
Na pytanie promotora o temat pracy inżynierskiej odpisałem że moja praca będzie zawierać system bazodanowy + aplikacja do jej obsługi. Wiem że dla pracy inżynierskiej liczy się innowacyjność. Macie może pomysł jaki temat pracy można obrać ? Interesuję się nieruchomościami, może można by jakoś połączyć przyjemne z pożytecznym (z tym że widzę że stron o tematyce serwisów nieruchomości jest multum...) Dodam iż mój promotor jako jeden z wielu tematów pracy proponuje "informatykę w dydaktyce" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 8.12.2006 Skąd: powiat tarnowski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
System zarządzania projektami indywidualnymi i grupowymi dla studentów. (terminarz wykorzystujący wykresy Gantta, kalendarz). A wykładowcy mogli by dodawać do terminarza daty zaliczeń, egzaminów itp.
Ten post edytował Szarex 5.04.2010, 12:58:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 3 Dołączył: 16.01.2009 Skąd: lubelskie Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
pisząc pracę inż. powinno się pamiętać aby praca niebyła tylko uwieńczeniem studiów ale także praca powinna być zaczątkiem do właściwej kariery w zawodzie w tym przypadku informatyka, pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą ![]() Z tego co słyszałem to praca dyplomowa jest własnością uczelni wiec nie wiem czy da sie na niej coś zarobic, w sensie sprzedając później program który został napisany na potrzeby pracy;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pisząc pracę inż. powinno się pamiętać aby praca niebyła tylko uwieńczeniem studiów ale także praca powinna być zaczątkiem do właściwej kariery w zawodzie w tym przypadku informatyka, pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą ![]() Z tym się zgodzę, dlatego mam pomysł na aplikacji internetowej, która posiada bazę produktów i ich cen (odpowiednie często aktualizowanych) która pomimo możliwości porównywania cen (działanie podobne do nokauta, skapca, czy też ceneo) ma możliwość tworzenia wirtualnych zakupów, co powiecie na taki temat ? "System porównujący ceny z możliwością wirtualnego koszyka" Nie wiem jakiego frameworka użyć do realizacji takowego tematu ![]() Ten post edytował kra1986 5.04.2010, 19:17:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 3 Dołączył: 16.01.2009 Skąd: lubelskie Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
i tak 3mać temat nawet wydaje się ciekawy:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
pisząc pracę inż. powinno się pamiętać aby praca niebyła tylko uwieńczeniem studiów ale także praca powinna być zaczątkiem do właściwej kariery w zawodzie w tym przypadku informatyka, pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą Liczysz na to, że każdy student wymyśli coś niebywale innowacyjnego, na co będzie niesamowita podaż i co "ustawi" go na resztę życia? To co w takim układzie ma zrobić według Ciebie osoba pisząca pracę magisterską? ![]() Uważam, że najlepiej byłoby gdyby praca, którą piszesz pozwoliłaby Ci rozwinąć się w kierunku, który Cię interesuje. Ameryki nie musisz odkrywać - ale pisanie takiej pracy to fajny sposób na popracowanie nad swoim warsztatem. "Pisanie dla napisania czegoś" jak to ujął michal12344 - osobiście rozumiem przez pisanie pracy na temat, którego "nie dotkniesz" po skończeniu studiów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli coś praktycznego to na pewno fajny byłbym system magazynowy w php. Wiem, że php nie jest idealnym narzędziem do systemów magazynowych, ale wielu właścicieli sklepów internetowych szuka czegoś takiego + np. odpłatna możliwość integracji z działającym sklepem.
W tym przypadku podstawa to ajax - musi go być sporo, bo tylko wtedy taki system będzie użyteczny. Sam zamierzam coś takiego skrobnąć w wolnej chwili na potrzeby jednego takiego projektu - zastanawiam się ja to będzie działać. Plusy rozwiązania php to: - dostępność przez przeglądarkę - bieżąca informacja dla sklepu o stanach towarowych - możliwość składania zamówień u dostawców poza biurem - niezależność od systemu operacyjnego Sam się zdziwiłem ile osób czegoś takiego potrzebuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 10 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewien pomysł jakiś czas temu wydał mi się ciekawy i dziwiłem się, że nikt czegoś podobnego nie napisał (?). System księgowy przez przeglądarkę (księgowość uproszczona i pełna z planem kont i innymi bajerami). System składający się z podsystemów ściśle ze sobą powiązanych np. księgowanie operacji typu rozchód towarów - skutek magazynowy). Wszystko mogłoby działać przez przeglądarkę, niezależnie od systemu operacyjnego, a przy użyciu jakiejś warstwy abstrakcji dla baz danych pewnie można by uzyskać także pewną swobodę w wyborze systemu bazodanowego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
m44 masz na myśli coś takiego jak np. ifirma?
@Kocurro Hmm z tego co pamiętam (przynajmniej u mnie) - jeżeli podstawą pracy było np. napisane oprogramowanie to Uczelnia otrzymywała jedną bezpłatną licencję. Ten post edytował Daiquiri 7.04.2010, 11:07:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[OT]
Praca dyplomowa jest tylko i wyłącznie własnością autorów a nie uczelni. Prawa uczelni ograniczają się do prawa pierwszej publikacji w okresie sześciu miesięcy od daty obrony, przy czym musi to być publikacja za opłatą. Po tych 6 miesiącach uczelnia może korzystać z publikacji pracy nieodpłatnie na potrzeby promocji oraz kształcenia innych studentów. Ogólnie to uczelnia nie ma prawa czerpać korzyści majątkowych z pracy studenta. [/OT] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:18 |