Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MySQL]Jaki temat pracy inż...
kra1986

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Poradźcie mi proszę jaki jest obecnie na topie temat pracy dyplomowej (inżynierskiej) ?
Na pytanie promotora o temat pracy inżynierskiej odpisałem że moja praca będzie zawierać system bazodanowy + aplikacja do jej obsługi.
Wiem że dla pracy inżynierskiej liczy się innowacyjność.
Macie może pomysł jaki temat pracy można obrać ? Interesuję się nieruchomościami, może można by jakoś połączyć przyjemne z pożytecznym (z tym że widzę że stron o tematyce serwisów nieruchomości jest multum...)
Dodam iż mój promotor jako jeden z wielu tematów pracy proponuje "informatykę w dydaktyce"
Go to the top of the page
+Quote Post
Szarex

-----

System zarządzania projektami indywidualnymi i grupowymi dla studentów. (terminarz wykorzystujący wykresy Gantta, kalendarz). A wykładowcy mogli by dodawać do terminarza daty zaliczeń, egzaminów itp.

Ten post edytował Szarex 5.04.2010, 12:58:08
+Quote Post
micha12344

Ostrzeżenie: (10%)
X----

pisząc pracę inż. powinno się pamiętać aby praca niebyła tylko uwieńczeniem studiów ale także praca powinna być zaczątkiem do właściwej kariery w zawodzie w tym przypadku informatyka, pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą guitar.gif
+Quote Post
krzysiek_raven

-----

Cytat(micha12344 @ 5.04.2010, 13:57:25 ) *
pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą guitar.gif

Z tego co słyszałem to praca dyplomowa jest własnością uczelni wiec nie wiem czy da sie na niej coś zarobic, w sensie sprzedając później program który został napisany na potrzeby pracy;)
+Quote Post
kra1986

-----

pisząc pracę inż. powinno się pamiętać aby praca niebyła tylko uwieńczeniem studiów ale także praca powinna być zaczątkiem do właściwej kariery w zawodzie w tym przypadku informatyka, pisząc prace należy także pamiętać aby można było na niej zarobić cokolwiek aby miała swoje odzwierciedlenia na rynku i żeby było na takie "rzeczy umieszczone w pracy" zapotrzebowanie na rynku...no bo jak nie to akie pisanie pracy mija się z celem i takie "pisanie dla napisania czegoś" jest głupotą guitar.gif

Z tym się zgodzę, dlatego mam pomysł na aplikacji internetowej, która posiada bazę produktów i ich cen (odpowiednie często aktualizowanych) która pomimo możliwości porównywania cen (działanie podobne do nokauta, skapca, czy też ceneo) ma możliwość tworzenia wirtualnych zakupów, co powiecie na taki temat ?

"System porównujący ceny z możliwością wirtualnego koszyka"

Nie wiem jakiego frameworka użyć do realizacji takowego tematu snitch.gif na pewno chciałbym się wspomagać AJAXem lub jQuery

Ten post edytował kra1986 5.04.2010, 19:17:15
+Quote Post
micha12344

Ostrzeżenie: (10%)
X----

i tak 3mać temat nawet wydaje się ciekawy:)
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Liczysz na to, że każdy student wymyśli coś niebywale innowacyjnego, na co będzie niesamowita podaż i co "ustawi" go na resztę życia? To co w takim układzie ma zrobić według Ciebie osoba pisząca pracę magisterską?

Uważam, że najlepiej byłoby gdyby praca, którą piszesz pozwoliłaby Ci rozwinąć się w kierunku, który Cię interesuje. Ameryki nie musisz odkrywać - ale pisanie takiej pracy to fajny sposób na popracowanie nad swoim warsztatem. "Pisanie dla napisania czegoś" jak to ujął michal12344 - osobiście rozumiem przez pisanie pracy na temat, którego "nie dotkniesz" po skończeniu studiów.
+Quote Post
athabus

-----

Jeśli coś praktycznego to na pewno fajny byłbym system magazynowy w php. Wiem, że php nie jest idealnym narzędziem do systemów magazynowych, ale wielu właścicieli sklepów internetowych szuka czegoś takiego + np. odpłatna możliwość integracji z działającym sklepem.
W tym przypadku podstawa to ajax - musi go być sporo, bo tylko wtedy taki system będzie użyteczny. Sam zamierzam coś takiego skrobnąć w wolnej chwili na potrzeby jednego takiego projektu - zastanawiam się ja to będzie działać.

Plusy rozwiązania php to:
- dostępność przez przeglądarkę
- bieżąca informacja dla sklepu o stanach towarowych
- możliwość składania zamówień u dostawców poza biurem
- niezależność od systemu operacyjnego

Sam się zdziwiłem ile osób czegoś takiego potrzebuje.
+Quote Post
m44

-----

Pewien pomysł jakiś czas temu wydał mi się ciekawy i dziwiłem się, że nikt czegoś podobnego nie napisał (?). System księgowy przez przeglądarkę (księgowość uproszczona i pełna z planem kont i innymi bajerami). System składający się z podsystemów ściśle ze sobą powiązanych np. księgowanie operacji typu rozchód towarów - skutek magazynowy). Wszystko mogłoby działać przez przeglądarkę, niezależnie od systemu operacyjnego, a przy użyciu jakiejś warstwy abstrakcji dla baz danych pewnie można by uzyskać także pewną swobodę w wyborze systemu bazodanowego.
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

m44 masz na myśli coś takiego jak np. ifirma?

@Kocurro
Hmm z tego co pamiętam (przynajmniej u mnie) - jeżeli podstawą pracy było np. napisane oprogramowanie to Uczelnia otrzymywała jedną bezpłatną licencję.

Ten post edytował Daiquiri 7.04.2010, 11:07:27
+Quote Post
Kocurro

-----

[OT]
Praca dyplomowa jest tylko i wyłącznie własnością autorów a nie uczelni. Prawa uczelni ograniczają się do prawa pierwszej publikacji w okresie sześciu miesięcy od daty obrony, przy czym musi to być publikacja za opłatą. Po tych 6 miesiącach uczelnia może korzystać z publikacji pracy nieodpłatnie na potrzeby promocji oraz kształcenia innych studentów.

Ogólnie to uczelnia nie ma prawa czerpać korzyści majątkowych z pracy studenta.
[/OT]
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:18