![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
Witam, mam taki skrypcik:
Powinien on usuwać z tabeli online login, na który się wcześniej zalogowaliśmy... Lecz nie działa ten skrypt ;/ Nic nie wyskakuje... Więc nie wiem, co zrobić ;/ Czy mógłby ktoś powiedzieć, co zrobiłem źle? Dodam, że potrzebne mi to jest do wyświetlenia ilości użytkowników na stronie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Pozdrawiam, Arthes (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 4.02.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%)
|
Spróbuj tak: $wynik=mysql_query("delete from online where login='$login'"); |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
Ehh, nadal nie działa ;/ Masz może inny pomysł? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
To także nie działa ;/
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
1. przenieś session_start(); na początek skryptu
2. wyechuj sobie zapytanie i sprawdź co jest w zmiennej $login 3. i zrób tak: $idzapytania = mysql_query($zapytanie) or die(mysql_error()); // i wklej nam ewentualny błąd, którego komunikat się wyświetli Ten post edytował darko 1.04.2010, 19:56:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Działa. Dzięki wielkie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Przeniosłem start sesji na sam początek, i śmiga jak trzeba ;d I miałbym jeszcze pytanie ;d Czy, i jak dałoby się zrobić taki skrypt, który np. po opuszczeniu strony także kasował dane z tej tabeli? No bo przecież nie każdy użytkownik będzie klikał wyloguj, a przecież jak nie kliknie wyloguj, to nadal będzie wyświetlany jako zalogowany...
Ten post edytował Artheso 1.04.2010, 20:01:22 |
|
|
|
|
|
|
|
Zapisujesz sobie w jakiejś tabeli czas ostatniej aktywności użytkownika, uruchamiasz cronem np co minutę skrypt, który wyciąga loginy albo idki użytkowników, których czas ostatniej aktywności jest większy niż np. 15 minut i dla każdego znalezionego użytkownika kasujesz wybrane dane. Ale tu musi być spełniony warunek, który mówi, że w jakiś tam sposób monitorujesz aktywność użytkowników np. poprzez inserty aktualnego czasu do jakiejś tabeli, po np. kliknięciu w dowolny link. Tutaj wizji jest sporo i każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 4.02.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%)
|
Poczytaj tutaj może pomoże:
LINK lub Możesz zrobić instrukcję która sprawdza co 10 min kto jest zalogowany ( PHP). Tzn pobiera loginy z bazy danych i sprawdza czy istnieje taka sesja. Jeśli sesja nie istnieje to usuwa login z bazy danych. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 17:33 |