![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie czym różnią sie funkcje if i switch? kiedy której się używa?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czy ździebko nie przesadzasz?
http://pl.php.net/manual/pl/control-structures.switch.php A kiedy sie uzywa? Kiedy ci wygodniej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby Ci wytłumaczyć trzeba by napisać dokładanie to samo co w manualu jest napisane.
Ale to bezcelowe. Nie przeczytałeś manuala więc jaką mamy gwarancję, że przeczytasz to co Ci ktoś tutaj wklei? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Podam Ci nazwy, może to Ci rozjaśni nieco sprawę: switch-case to instrukcja wyboru, a if-else to instrukcja warunkowa. Kiedy stosować? Zazwyczaj switch-case stosuje się gdy istnieją więcej niż 2 możliwe wartości danego wyrażenia, ale nie jest to sztywna zasada. Wszystko zależy od konkretnego przypadku i tego jak Ci wygodniej (na dobrą sprawę można stosować je zamiennie pisząc kod tylko na switch-case, tylko na if-else lub łącząc je według uznania).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź myślałem że tych funkcji używa się w jakiś określonych sytuacjach.
A co do tego pytania czym się różnią to faktycznie źle sformułowałem pytanie:) Ten post edytował serror 31.03.2010, 14:01:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 09:15 |