![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Powiedzmy ze mam serializowaną tablice i chcę ją wsadzić do COOKIE. Jednak COOKIE ma ograniczenie 4kib i jak sprawdzić czy ta tablica ma mniej niż 4 kib. I tak przy okazji czy w każdej przeglądarce ograniczenie COOKIE to 4kib? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak masz np 100 zmiennych coocies po pare znaków to bedzie fajna robota musiał byś na pewno skonstruować skrypt zliczający znaki w COOKIE (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@_Martin_
Po pierwsze z jednej ścieżki może być tylko 20 cookie (źródło Wikipedia) Po drugie maksymalna wielkość jednego cookie to 4kib (źródło Wikipedia) w praktyce w Firefoksie to jest 1985 znaków (razem z nazwą cookie) Trochę to mało ale jak by co będę się posiłkował plikami zapisywanymi na serwerze EDIT: Teraz zmieściło mi się 2635 znaków.... Nie rozumiem tego..... EDIT2: @gothye myliłeś się po częsci. Cytat ponieważ każdy znak (także podczas serializacji :: ) uznany zostanie jako bajt W zwykłych stringach i tablicach serializowanych jeden znak nie odpowiada za jeden bajt. Dlatego za pierwszym razem w $_COOKIE zmieściło mi się tylko 1985 znaków. Teraz tą tablice zakodowałem przez base64_decode Po zakodowaniu tytuł cookie zajmował 16 znaków a specjalnie przygotowana tablica serializowana 4080 znaków. Czyli łącznie 4096 znaków ( równe 4kib). Większego cookie nie udało mi się stworzyć Może to się komuś kiedyś przyda Ten post edytował qba10 28.03.2010, 12:33:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 02:23 |