![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę książkę telefoniczną w php, używam bazy mysql.
W bazie są trzy tabele: kontakty, kategorie oraz tabela realizująca relację wiele-do-wielu: kontakty_kategorie. W tabeli tej znajdują się ID kontaktów i kategorii. Podczas dodawania nowego kontaktu wyświetlają się również istniejące kategorie w formie checkboxów, dzięki temu od razu można dodać kontakt do wielu kategorii. I tu pojawia się mój problem: w jaki sposób zebrać dane z wielu checkboxów i jakiej konstrukcji programistycznej w php użyć, aby następnie wprowadzić te dane do tabeli realizującej relację wiele-do-wielu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
checkboxom nadaj nazwę tablicową z []
np, ....name="cat[]".... A nastepnie w php zrob sobie: Zobaczysz co dostajesz. zakladam ze sie domyslisz jak to obsluzyc. Pamietaj jednak, ze gdy zaden checkbox nie bedzie zaznaczony to w $_POST nie bedzie istniał index 'cat' Cytat jakiej konstrukcji programistycznej w php użyć, aby następnie wprowadzić te dane do tabeli realizującej relację wiele-do-wielu No jak to jakiej? mysql_query()edit: zapomnialem dodac, ze jako wartosc tego checkboxa dawaj id kategorii. Wowczas w post bedziesz miał własne id zaznaczonych kategorii |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zobaczysz co dostajesz. zakladam ze sie domyslisz jak to obsluzyc. Tak, dostałem arraya i zamierzam go obsłużyć za pomocą pętli foreach, a w pętli tej będę insertował kolejne ID do tabeli kontakty_kategorie. Fakt, że można nie zaznaczyć żadnego checkboxa obsłużę za pomocą if(!empty). Moje pytanie co do "konstrukcji programistycznej" dotyczyło właśnie schematu postępowania który przedstawiłeś. Dziękuję za szybką i skuteczną pomoc. Ten post edytował lukasz_matysek 26.03.2010, 07:43:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:57 |