![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
chce dodac rekord do tabeli o nazwie fchallenge w ktorej mam pola nazwa, user
oto kod: Kod <?php $nazwa = $_POST['nazwa']; if($tresc) { // łączymy się z bazą danych $connection = @mysql_connect('mysql.cba.pl', '', '') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); // dodajemy rekord do bazy $ins = @mysql_query("INSERT INTO fchallenge SET nazwa='$nazwa'"); if($ins) header("location:fchallenge.php"); else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; mysql_close($connection); } ?> tylko ze nic mi nie wyswietla co jest zle?? Ten post edytował salva 22.03.2010, 09:59:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nic nie wyswietla? To nie przyszlo ci do glowy by sprawdzic, czy ten warunek:
if($tresc) jest prawdziwy? A co za tym idzie czy $tresc ma coś w sobie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
zmienilem na taki kod dalej nie dziala
Kod <?php
mysql_connect("mysql.cba.pl","salva","admin"); mysql_select_db("salva_cba_pl"); session_start(); if(isset($_SESSION['login'])){ $log = $_POST['log']; $pas = $_POST['pas']; if($log && $pas ) { $connection = mysql_connect('mysql.cba.pl', 'salva', 'admin') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = mysql_select_db('salva_cba_pl', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); $ins = mysql_query("INSERT INTO fchallenge SET tresc='".$log."', user='".$pas."'"); if($ins) echo "rekord dodany"; else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; } } ?> Ten post edytował salva 22.03.2010, 10:00:26 |
|
|
![]()
|
|
zacznij uzywac wlasciwe bbcode.
Nie dziala czyli co? Nadal nic się nie wyswietla? Nic a nic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Po co dwa razy nawiązujesz to samo połączenie z bazą danych?
2. Składnia polecenia INSERT jest nie co inna: INSERT INTO tabela [(kolumny)] VALUES(wartosci) Ten post edytował PawelBah 22.03.2010, 10:16:47 |
|
|
![]()
|
|
@PawelBah
Cytat 2. Składnia polecenia INSERT jest nie co inna: INSERT INTO tabela [(kolumny)] VALUES(wartosci) zajrzyj do manuala, potem uswiadamiaj ludzi (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor jest poprawna, leczy wersja którą zaproponował kolega jest bardziej rozpowszechniona i przyjmowana za bardziej poprawną. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie w tym fragmencie html-a leży przyczyna
Zamykasz formularz zaraz po jego otwarciu, zatem niczego nie przesyłasz. Zainstaluj sobie firebuga pod ff i prześledź kod html. EDIT: Na przyszłość patrz jakie dane podajesz do publicznej wiadomości! Ten post edytował mortus 22.03.2010, 10:59:54 |
|
|
![]()
|
|
kłopot juz rozwiazany
|
|
|
![]()
|
|
Cytat nospor jest poprawna, leczy wersja którą zaproponował kolega jest bardziej rozpowszechniona i przyjmowana za bardziej poprawną. Tja... tylko ze kolego nie napisal ze proponuje nową, a twardo mowil ze to co tam jest to jest źle. Ewidentnie wiec nie mial pojecia o alternatywie i wprowadzał chaos, ze to niby tam lezy przyczyna problemu,Cytat i przyjmowana za bardziej poprawną. A to niby czemu? To ze jest bardziej rozpoznawana to sie zgodze, ale zeby zaraz bardziej poprawna? Obie są jednakowo poprawnie. Sam stosuję je na przemian w zależnosci od potrzeb
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to niby czemu? To ze jest bardziej rozpoznawana to sie zgodze, ale zeby zaraz bardziej poprawna? Obie są jednakowo poprawnie. Sam stosuję je na przemian w zależnosci od potrzeb Napisałem, że jest przyjmowana (przez programistów) za bardziej poprawną, lecz ja tak wcale nie twierdzę. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Ja jestem programistą i wcale nie uważam jej za bardziej poprawną. Po prostu większość nie słyszała o jej alternatywie i tyle.
No ale odchodzimy po mału od tematu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lenistwo. Swoją wypowiedź opierałem na znajomości czystego SQL'a, a w nim nie przypominam sobie polecenia INSERT w postaci jaką zaproponował kolega i biorąc pod uwagę fakt, że SQL jest jakimś tam standardem to może warto byłoby się go trzymać? Zwłaszcza wtedy gdy można się go trzymać?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:34 |