![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...
Mam taki problem który zresztą nie wiem jak opisać... Jak z listy checkboxów zapisać do bazy danych te które były zaznaczone, a później przeglądając tą samą stronkę checki które mieliśmy zaznaczone były checked=checked a te nie zaznaczone... nie zaznaczone? A gdy zaznaczymy lub odznaczymy checki zmiany zostawały zapisywane w bazie danych? (IMG:http://img294.imageshack.us/img294/6573/checka.jpg) Coś w stylu zainteresowań na fotce (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Sporo kombinowałem z tablicami i array_diff ale ciągle napotykałem błędy (dla mnie...) nie do rozwiązania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Moze ktos robił coś podobnego albo wie jak cos takiego zrobic? Prosze o jakis kod... rade... o cokolwiek co mi pomoze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeżeli jest to niejasne a ktos chciałby pomóc to niech pisze a ja spróbuje wytłumaczyć to bardziej po ludzku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I przepraszam za zaśmiecanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To musi być checkbox ładowany z bazy danych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Również mam problem z checkboxem. Chce żeby checkbox automatycznie się zaznaczał po sprawdzeniu czy zapytanie do bazy danych jest true-chodzi oczywiście o zmienną $pytanie. kod tej części wygląda tak:
i właśnie to mi nie działa-zaznaczenie checkboxów. Najprawdopodobniej coś namieszełem w polu name, pewnie te nawiasy też nie są prawidłowe, ale nie wiem jak się za to zabrać, jak naprawić. Będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze zrozumiałem, to tutaj jest mały przykład na polach radio
Pobierasz dane z MySQL jeżeli wartość pola wynosi 1 (True) pole domyślnie jest zaznaczone.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o te checked=checked to czy nie możesz wyboru zapisać w sesjach (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zapisać w sesji, ale jeśli później będzie chciał pobrać dane z bazy i edytować je ponownie, będzie musiał ustawiać sesje od nowa. Wydaje mi się, ze to bardziej skomplikowane a do tego zaśmieca sesje, jeśli tych pól będzie dużo.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze zrozumiałem, to tutaj jest mały przykład na polach radio Pobierasz dane z MySQL jeżeli wartość pola wynosi 1 (True) pole domyślnie jest zaznaczone.
Tam brakuje średnika, bez niego jest błąd, ale właściwie teraz zrobiłem to inaczej. Pierwotnie chciałem mieć dwie kolumny związane z publikowaniem. Jedna to miała być kolumna checkboxów-tu jeśli wartość jest true to powinien być checkbox zaznaczony a druga opublikowane-jeśli jest opublikowany artykuł to z wartością "tak", a jeśli nie-z wartością "nie". Chciałem w taki sposób żeby po kliknięciu w zaznaczony checkbox(czyli odznaczeniu go) zmieniała się wartość w bazie danych na false-czyli poprzez UPDATE. Ale nie wiem czemu, gdy w kolumnie opublikowane wszystko się wyświetla prawidłowo to w kolumnie z checkboxami już nie. I na odwrót. Dlatego postanowiłem zamiast tych dwóch kolumn zrobić jedną z butonami. Jeśli wartość jest true w bazie to na buttonie jest Tak. W buttonie zrobiłem to za pomocą tego kodu:
teraz chciałbym żeby po kliknięciu byłą aktualizacja tej wartości w bazie, tylko nie wiem dlaczego ten kod nie działa. Teraz widzę że jest coś nie tak chyba z $z ale nie wiem jak ustawić żeby zmieniało w tabeli na przeciwną. Wtedy po odświeżeniu przycisk automatycznie zmieniałby się na 'Nie'. zmiennej $a przypisałem wartość $wynik['id_ar']-nie wiem czy dobrze. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiesz czemu nie działa? to odpal sobie to w przeglądarce i zobacz podgląd źródła i zobacz co masz w onclick=""
|
|
|
![]()
|
|
W onclick="" nie ma nic, ale nadal nie wiem dlaczego, gdzie szukać błędu. Widzę tylko że kod php mi nie działa-ten pierwszy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php działa po stronie serwera, czyli w momencie kiedy strona jest przeładowywana, po stronie przeglądarki działają takie technologie jak: javascript, ajax, biblioteka jquery, zanim zaczniesz coś pisać warto poznać podstawy podstaw
|
|
|
![]()
|
|
Tam brakuje średnika, bez niego jest błąd(...)
W którym miejscu brakuje średnika ? u mnie jest dokładnie tak zrobione i śmiga bez błędów. |
|
|
![]()
|
|
W którym miejscu brakuje średnika ? u mnie jest dokładnie tak zrobione i śmiga bez błędów. U mnie z kolei w końcowym fragmencie:
mam błąd:
gdy zrobię tak:
nie ma błędu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 2 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 2 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak to rozwiazalo sprawe dziekuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 02:10 |