Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [CSS] rozne pliki css w kazdym pliku
endr1u

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam nastepujace pytanie czy warto jest robic w kazdym pliku osobny plik css z tylko niezbednymi stylami do kazdej podstrony?

powiedzmy ze mam index.php i tam dolaczony plik ze stylami kotrych uzywam tylko w index'ie
tak samo mam druga podstrone profile.php i tam tak samo jak wyzej osobny plik css

czy przyspieszy to dzialanie strony przy wielu odwiedzinach, czy tez lepiej zrobic wszystko w jednym pliku?

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Jeśli index.php i profile.php są niezależnymi od siebie plikami i arkusze styli są naprawdę bardzo duże i bardzo się różnią, to przy pierwszym wywołaniu strony może to przyspieszyć jej działanie. Ale tylko wtedy.
Jesli różnica sprowadza się do tego, że w jednym masz kolor dla a:hover zdefiniowany żółty, a w drugim różowy, to sobie daruj.
+Quote Post
kamil4u

-----

Wszystko zależy ile tego masz. Jeśli trzymasz wszystko w 1 pliku przeglądarka ściąga plik tylko raz i podstrona ładuje się szybciej, jeśli natomiast ten plik będzie za duży to pierwsze wejście na stronę będzie trochę trwało(choć przy dzisiejszych łączach nie tak długo).
+Quote Post
endr1u

-----

ok, dziekuje za odpowiedz wyglada na to ze lepiej w jednym pliku zrobic zeby pozniej nie ladowac zbednych rzeczy ponownie lepiej zeby strona glowna ladowala sie troche dluzej niz zeby pozniej kazda podstrona ladowala sie tez dluzej:PP

lapiej w takim razie podzielic pliki na mniejsze zeby byly bardzie jczytelniejsze i umiescic je tylko na pierwszej stronie index.php mam racje?

Ten post edytował endr1u 17.03.2010, 11:47:18
+Quote Post
zzeus

-----

Nie zaleca się dzielenia pliku css na kilka mniejszych tylko z powodu czytelności, wydajniej jest jak wszystko jest w jednym pliku.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.09.2025 - 19:07