![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Janów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam nastepujace pytanie czy warto jest robic w kazdym pliku osobny plik css z tylko niezbednymi stylami do kazdej podstrony?
powiedzmy ze mam index.php i tam dolaczony plik ze stylami kotrych uzywam tylko w index'ie tak samo mam druga podstrone profile.php i tam tak samo jak wyzej osobny plik css czy przyspieszy to dzialanie strony przy wielu odwiedzinach, czy tez lepiej zrobic wszystko w jednym pliku? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Jeśli index.php i profile.php są niezależnymi od siebie plikami i arkusze styli są naprawdę bardzo duże i bardzo się różnią, to przy pierwszym wywołaniu strony może to przyspieszyć jej działanie. Ale tylko wtedy.
Jesli różnica sprowadza się do tego, że w jednym masz kolor dla a:hover zdefiniowany żółty, a w drugim różowy, to sobie daruj. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko zależy ile tego masz. Jeśli trzymasz wszystko w 1 pliku przeglądarka ściąga plik tylko raz i podstrona ładuje się szybciej, jeśli natomiast ten plik będzie za duży to pierwsze wejście na stronę będzie trochę trwało(choć przy dzisiejszych łączach nie tak długo).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Janów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dziekuje za odpowiedz wyglada na to ze lepiej w jednym pliku zrobic zeby pozniej nie ladowac zbednych rzeczy ponownie lepiej zeby strona glowna ladowala sie troche dluzej niz zeby pozniej kazda podstrona ladowala sie tez dluzej:PP
lapiej w takim razie podzielic pliki na mniejsze zeby byly bardzie jczytelniejsze i umiescic je tylko na pierwszej stronie index.php mam racje? Ten post edytował endr1u 17.03.2010, 11:47:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zaleca się dzielenia pliku css na kilka mniejszych tylko z powodu czytelności, wydajniej jest jak wszystko jest w jednym pliku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 19:07 |