![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam listę: 1.sdasdasas 2.dsadffsfdsf 3.sdasdasas 4.dsadffsfdsf 5.sdasdasas 6.dsadffsfdsf 7.sdasdasas 8.dsadffsfdsf 9.sdasdasas Div w którym ją wyświetlam jest dosyć szeroki i zostaje mi z prawej strony bardzo dużo miejsca. Chciałbym żeby był dużo niższy ale za to wypełniony tekstem na szerokość (3 kolumny) czyli tak: 1.sdasdasas 4.sdasdasas 7.sdasdasas 2.dsadffsfdsf 5.dsadffsfdsf 8.dsadffsfdsf 3.sdasdasas 6.dsadffsfdsf 9.dsadffsfdsf Jak uzyskać takie formatowanie tekstu ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zawsze będzie 9 elementów to ja bym zapisał do tablicy i powstawiał w dane kolumny.
Wiec teraz pytanie czy zawsze będzie 9 elementów ? Jeżeli nie to wszystko zapisałbym w tablicach policzył ile ich jest podzielił przez 3 wyszło by mi ile wierszy mam wyswietlic potem dałbym petle na takiej zasadzie jeżeli Kod $max_num = $num * 3; $num_1 = $max_num - 2; $num_2 = $max_num - 1; a potem tylko wyswietlasz : Kod echo $tablica[$num_1].$tablica[$num_2].$tablica[$num_max]; Rozumiesz czy nie za bardzo ? Ten post edytował frytek92 15.03.2010, 07:53:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Elementów będzie 60 (20 x 3 kolumny)
Problem polega na tym, że to jest lista numerowana, więc ten sposób nie przejdzie bo numeracja padnie. Może spróbuje zrobić listę wszystkich 60 elementów potem ją podziele na 3 części jakąś pętlą i wstawie w kolumny. Tylko, że w tym wypadku też numeracja padnie przecież, bo to by musiały być 3 oddzielne listy. Chyba, że jest możliwość numerowania listy od dowolnej liczby nie koniecznie od 1, żeby w 2 kolumnie zaczynało się od 20 itp ? A może jest jakiś prostszy sposób na podzielenie listy na 3 kolumny z zachowaniem numeracji itp ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jest. Zliczasz wszystkie elementy i zależnie czy wyświetlanie ma być zgodnie z tym co podałeś (kolumnami) czy "rzędami" inazej się do tego zabiera. Podpowiem jak zrobić to co Ty chcesz.
Otwierasz div o szerokości 1/3 strony. Obliczasz 1/3 z wszystkich wyników zaokrąglone w górę. W pętli wpisujesz tyle wyników do diva i zamykasz go. Otwierasz nowego i ta sama procedura. Wszystko do momentu skończenia się wyników. Jaki w całości knif? Ano taki, że owe divy muszą oprócz ustawienia 1/3 szerokości mieć nadany atrybut float ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
Udało mi się to zrealizować tylko mam jesze jedne problem. Jak używając listy numerowanej spowodować żeby zamiast od cyfry 1 rozpoczynała się np od 5 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Z tego co kojarzę to należało zdefiniować counter jeśli używasz css, alo po prostu dla ol robisz start="wartość_liczbowa", niezależnie od rodzaju. START="3" zacznie nam od "3" dla liczb, "c" dla liter itp
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
O to chodziło
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:22 |