![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Otóż - zainstalowałem nowszą wersję interpretera php (5.1 na 5.2.13) i teraz nie działa mi połączenie z bazą MySQL :/ PHP działa, MySQL też działa (wchodziłem do bazy z wiersza poleceń), w php.ini są poprawnie zdefiniowane wszystkie ścieżki extension_dir, etc. Serwer (Apache 2) też działa.... Ale już połączenie z bazą za pośrednictwem php się nie udaje :/ W miejscu gdzie na stronie jest mysql_connect po prostu wszystko przestaje działać, nie wyświetla nawet błędu. PHPMyAdmin też wywala błąd "nie udało się załadować modułu mysql"... Nie rozumiem... :| EDIT: phpinfo() nie pokazuje sekcji mysql Ten post edytował mike.jay 13.03.2010, 23:18:16 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
W php.ini odkomentuj linijkę:
Cytat extension=php_mysql.dll;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No oczywiście, że odkomentowałem tę linijkę...
W końcu stanęło na tym, że zainstalowałem wszystko po kolei od nowa. Miałem Apache 2.0, a teraz mam 2.2 i działa... Może tu był problem, ale nie sądzę... Cóż - złośliwość rzeczy martwych... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dokładnie ten sam problem po aktualizacji PHP z 5.2.5 do 5.3.2.
Mam wszystko pod Win Vista - serwer Apache 2, MySQL 5.0.45. Z wiersza poleceń do serwera dostaję się bez problemu. phpinfo() wyświetla załadowane MySQL oraz MySQLi. Efekt jest taki sam jak w przypadku mike.jay'a (nic się nie wyświetla). Ten post edytował myczello 15.03.2010, 21:07:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz dokładnie inny problem. U kolegi phpinfo nie wyświetlał załadowanych rozszerzeń. U ciebie sprawdź co zwraca mysql_error() po próbie połączenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, mój błąd. Nie zwróciłem na to uwagi.
Wycofuję też to, że nie wyświetla błędów... W php.ini miałem wyłączone wyświetlanie... Mój kod to tylko utworzenie nowego obiektu mysqli. Wyrzuca mi taki błąd: Cytat Warning: mysqli::mysqli() [mysqli.mysqli]: [2002] Próba połączenia nie powiodła się, ponieważ połączona strona nie (trying to connect via tcp://localhost:3306) in***.php on line 8 Warning: mysqli::mysqli() [mysqli.mysqli]: (HY000/2002): Próba połączenia nie powiodła się, ponieważ połączona strona nie odpowiedziała poprawnie po ustalonym okresie czasu lub utworzone połączenie nie powiodło się, ponieważ połączony host nie odpowiedział. in ***.php on line 8 //Edit Poszperałem trochę i znalazłem rozwiązanie problemu. W pliku C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts wystarczyło dodać komentarz w linii zawierającej "::1" Więcej info na temat problemu na stronie http://bugs.php.net/bug.php?id=50172 Ten post edytował myczello 16.03.2010, 12:40:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 08:44 |