![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wiem, że może to być głupie pytanie, ale ciągle mnie dręczy, więc wolę się upewnić i zapytać. Czy można zapisać porównanie "jeśli większy od X i mniejszy od Y to" w jednym porównaniu zamiast w dwóch? Bo np. patrząc na skrypt w którym muszę sprawdzać za jednym razem wiele danych, czy się zgadzają to takich warunków byłoby kilkanaście... Szybko i łatwo można byłoby się pogubić w tak długim if'ie... Więc ciągle zastanawiam się czy można użyć zapisu np. No bo spójrzmy prawdzie w oczy. Który zapis jest ładniejszy? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
localhost dał Ci bana? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
sprawdź sobie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest sposób - tablice
drugie wyjście to napisanie odpowiedniej funkcji
Ten post edytował MateuszScirka 13.03.2010, 22:01:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bogdan89 - tak dał, bo nie używam WAMPów (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
@MateuszScirka - myślałem o łatwiejszym rozwiązaniu, np. takim jakie podałem ;P Ale dzięki za odpowiedź ^^ Programiści PHP mogliby pomyśleć nad takim rozwiązaniem ^^ Ułatwia życie, a w niczym nie przeszkadza (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programiści PHP mogliby pomyśleć nad takim rozwiązaniem ^^ Ułatwia życie, a w niczym nie przeszkadza (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Nie, to nie tak. Architektura systemów jest taka i już. Gdzie byś nie zobaczył: Pascal, C, C++, Java ... I tak jest dobrze, że można składać instrukcje za pomocą AND i OR. Żeby było ładniej to możesz rozdzielić te warunki na osobne instrukcje. Sprawdzać wszystkie po kolei, a na końcu sprawdzić czy wystąpiły błędy i w razie czego przerwać działanie. |
|
|
![]()
|
|
No właśnie już przepisałem sobie jedną funkcję na kilka, bo funkcje sprawdzające poprawność danych przydadzą się w minimum dwóch miejscach (rejestracja i logowanie).
Mam tylko pytanie, czy można pisać w taki sposób (w taki sposób są pisane niektóre funkcje w Biblii PHP5 i MySQL):
Czy może lepiej (lepiej or ładniej or bezpieczniej or nie_wiem_co):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym przypadku nie ma różnicy w działaniu, ja napisałem tak żeby było przejrzyście i żebyś wiedział że w przypadku spełnienia war. instrukcji zwracana jest prawda w przeciwnym wypadku fałsz. Ale jeżeli ma ta funkcja być używana wiele razy, to zmień jej nazwę i nazwe zmiennej parametrycznej na jakieś nie odwołujące się do pól formularza itd, będzie bardziej PRO ;]
|
|
|
![]()
|
|
W sumie to masz rację (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Nie pomyślałem akurat o tym... Dzięki ^^
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy użyciu pomocniczej funkcji może to wyglądać np. tak
Tylko, że skoro (prawdopodobnie) chcesz walidować formularz, to chyba lepiej przekazać użytkownikowi, które konkretnie pole jest błędnie wypełnione? |
|
|
![]()
|
|
Ucho, jeszcze do tej funkcji dokłoży tablice i petle i ma jeszcze krocej.
Ten post edytował MateuszScirka 14.03.2010, 11:47:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:04 |