![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam takie pytanko, a mianowicie mam jakąś tam stronę, dajmy na to http://mojastrona.pl w jaki sposób stworzyć subdomenę np. http://s1.mojastrona.pl
założenie jest tak, że po wejściu na s1.mojastrona.pl będę widział zawartość serwisu mojastrona.pl, ale będę się np. łączył z inną bazą? zależy mi, żeby subodomena była widoczna w pasku przeglądarki.. de facto mogę skopiować wszystkie pliki, ale problemem będzie aktualizacja zawartości.. musiałbym pamiętać zawsze, żeby edytować w dwóch lub nawet 3 miejscach.. Jest na to jakiś sposób? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Tak, wystarczy podpiąć ją do tego samego katalogu. Ale nie ma uniwersalnego rozwiązania, zależy czy masz panel do serwera, czy musisz pliki konfiguracyjne serwera edytować.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
hmm... no niby tak... a czy można to zrobić w htaccess'ie??
Co powinno się znaleźć w htaccessie?? znalazłem taki wpis: Kod RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?domena\.pl$ [NC] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !/katalog/ RewriteRule ^(.*)$ /katalog/$1 [L] ale jak ustawić, żeby subdomena nie przekierowywała na katalog ale na główną zawartość serwera? Ten post edytował chomiczek 12.03.2010, 11:13:29 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%)
|
Na blogu @erix masz wyczerpująco opisane możliwości .htaccess. Sam wielokrotnie udzielałem odpowiedzi a podobne pytania do Twojego na tym forum, naprawdę jest już masa takich wątków.
A co do problemu z inną bazą danych, najlepszym rozwiązaniem będzie podczas przekierowywania dodać jakąś zmienną z identyfikatorem danej subdomeny a następnie po stronie php w zależności do tego id dodać odpowiadającą bazę danych. Wszystko co jest Ci potrzebne zajdziesz na forum - "wordcard", "subdomeny .htaccess" itd. itp... |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 10.06.2026 - 19:37 |