![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiecie może gdzie generowana jest templatka do backendu, bo chciałbym ją trochę spolszczyć a z poziomu generator.yml nie mogę się dobrać do niektórych elementów np: przy batch_actions w selekcie nie mogę zmienić 'choose an action', przy filtrowaniu przycisku filter i reset (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) Jeśli można to zmienić z poziomu generatora to napiszcie jak
Ten post edytował harvesterix 3.03.2010, 09:37:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale... choose an action to o ile dobrze pamiętam statyczny tekst w szablonie generowanym przez Doctrine/Propela. A one są domyślnie (chyba wystarczy w /apps/.../config/settings.yml ustawić i18n na on) tłumaczone. Upewnij się jedynie, że aktualny użytkownik ma ustawioną polską kulturę.
Zaś co do tłumaczenia np. nowych akcji dla obiektu czy tytułów kolumn itp. to o tytule/nazwie decydujesz ustawiając wartość label, np.: Kod fields: Co prawda te labely i tak zostaną poddane translacji - w kodzie wynikowym będzie coś na kształt:username: { label: Nazwa użytkownika, help: Pod taką nazwą użytkownik będzie widziany w serwisie } password: { label: Hasło } list: actions: _edit: ~ _delete: ~ _do_sth: { label: A to jest moja własna akcja } Jednakże domyślnie, jeżeli nie masz tłumaczenia to zostaje wyświetlona wartość podana jako argument. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy takie ustawienia w apps/admin/config/settings.yml nie wystarczą:
CODE all: .settings: # Form security secret (CSRF protection) csrf_secret: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx default_culture: pl_PL # Output escaping settings escaping_strategy: true escaping_method: ESC_SPECIALCHARS # Enable the database manager use_database: true Mam na myśli default_culture, bo ustawiłem jak widać na pl_PL i nadal mam po angielsku? A co do $this->getUser()->setCulture() to w jaki sposób mam to dodać do akcji jeśli w backendzie nie ma akcji (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował harvesterix 3.03.2010, 10:44:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W trybie deweloperskim kliknij sobie w WebDebug Barze na Settings -> user. Zobaczysz, że wartość klucza culture to zapewne en.
Zresetuj sesje - wtedy już default_culture powinno być wzięte pod uwagę. Jednak pamiętaj o tym, że jeżeli ktoś sobie ręcznie (o ile jest taka możliwość na stronie) zmieni język na angielski po czym wejdzie w panel administratora, to będzie miał język angielski. |
|
|
![]()
|
|
W trybie deweloperskim mam tak:
options: auto_shutdown: false culture: null default_culture: pl_PL use_flash: true logging: '1' timeout: 1800 attributeHolder: admin_module: { artykuly.sort: [created_at, desc], wizyty.sort: [null, null] } culture: pl_PL A stronka nadal daje 'choose an action' w formularzu etc. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) , chociaż pola z datą wyświetlają teraz miesiące po polsku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Jak się resetuje sesję? Ten post edytował harvesterix 3.03.2010, 11:03:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyczyść cache i ciastka w przeglądarce, a potem cache w Symfony i zobacz czy zadziała.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Cache czyściłem, historie przeglądania też, ogólnie rzecz biorąc zmiany nastąpiły np. data pobierana z bazy danych wyświetla polską nazwę miesiąca w liście obiektów.
Problem jest z selectem zawierającym batch_actions jest tam jedna wartość domyślna 'choose an action' i button (submit) o nazwie 'go', do tego nie wiem jak się dobrać. No i praktycznie z całym panelem filtrów np. w przypadku pól filtrowania po dacie jest from (select) to (select), przycisk filtrowania 'filter' (chcę 'filtruj'). Zauważyłem jeszcze jeden problem, mianowicie w liście obiektów przy dacie (tej spolszczonej) pojawiła się dodatkowo godzina 00:00 wszędzie, w bazie danych to pole jest typu date a nie datetime, też chciałbym to jakoś naprawić. |
|
|
![]()
|
|
Co do formatu daty... daj jak podajesz label (w fields) tak możesz podać date_format (nie kojarzę teraz jak się określa datę typu: 12 sierpnia 2010 - sprawdź sobie w dokumentacji).
Co do "choose an action" i "go"... Czy inne teksty "statyczne" są spolszczone? Jeżeli nie to ustaw kulturę użytkownika na "pl", jeżeli tak to jaką masz wersję Symfony? Bo z tego co kojarzę to do wersji 1.4 były braki w tłumaczeniach. |
|
|
![]()
|
|
Co do daty to qrcze coś działa ale nie do końca w generator.yml w dziale fields daje tak: " dzien: { label: Data, date_format: l d-F-Y }" (czyli chcę mieć np: poniedziałek 13-styczeń-2010) a dostaje takie herezje l 13-13-Y (czyli zamiast nazwy dnia daje literkę l?, dzień daje dobry, zamiast nazwy miesiąca daje znowu dzień?, a zamiast roku daje Y). Trzeba się jeszcze pobawić...
W formularzach chociaż udało się spolszczyć filter, choose an action, reset i go, nadal bieda bo przy filtracji pozostało w formularzu przy selekcie wygenerowanym dla kolumny boolean "yes or no" i opcje "yes", "no", no i przy filtracji daty "from", "to" zamiast "od", "do (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) Any idea?? (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) Dobra doszedłem do tego jak ustawić datę (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) Ten post edytował harvesterix 4.03.2010, 12:55:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do daty to qrcze coś działa ale nie do końca w generator.yml w dziale fields daje tak: " dzien: { label: Data, date_format: l d-F-Y }" (czyli chcę mieć np: poniedziałek 13-styczeń-2010) a dostaje takie herezje l 13-13-Y (czyli zamiast nazwy dnia daje literkę l?, dzień daje dobry, zamiast nazwy miesiąca daje znowu dzień?, a zamiast roku daje Y). Trzeba się jeszcze pobawić... W formularzach chociaż udało się spolszczyć filter, choose an action, reset i go, nadal bieda bo przy filtracji pozostało w formularzu przy selekcie wygenerowanym dla kolumny boolean "yes or no" i opcje "yes", "no", no i przy filtracji daty "from", "to" zamiast "od", "do (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) Any idea?? (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) Dobra doszedłem do tego jak ustawić datę (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif) Yes or no, spróbuj poczytać to: http://forum.symfony-project.org/index.php/t/22349/ W Symfony w wersji 1.4 nie powinno być z tym problemów, poprzez wygenerowanie pliku z translacją:
|
|
|
![]()
|
|
dzięki, teraz mam problem komu wcisnąć pomógł (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
dzięki, teraz mam problem komu wcisnąć pomógł (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) Pomogę ci - przekleję wszystkie posty do jednego i dasz mi pomógł, ok? Taka kompilacja, wiedza w pigułce. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:18 |