![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w dniu jutrzejszym mam odbyć rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko młodszego programisty PHP. Znalazłem kilka postów na podobny temat, ale chciał bym jeszcze o coś dopytać Was. Macie może pomysł, na jakieś ciekawe zapytania SQL (MySQL) jakie mogli by zadać rekrutujący?? -szukam czegoś na miarę zadania sprawdzającego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kolejna sprawa to sortowanie, mniej więcej mam namiary na tego typu pytanka, komuś przychodzą do głowy jakieś przykłady (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Będę wdzięczny za wasze odp... -pozdrawiam. |
|
|
-mkdes- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nikt nie odpisał.
Nie dziwię się, mysql w praktyce rządzi się swoimi regułami. Doświadczeń praktycznych nikt nie zdradzi. Za dużo czasu poświęcił na ich dobycie. Pozostaje ci zbierać doświadczenia i przekonać pracodawcę, że jesteś w stanie rozwiązać każdy problem, mimo nieznajomości tematu. Szybkie uczenie, rozumienie, inteligencja, rozwiązywanie logicznych zadań. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: 11.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe,
OK, może źle sformułowałem swoje pytanie. Nie liczyłem na to, że ktoś mi zdradzi jakieś magiczne sekrety, a jedynie na to, że przedstawi jakiś scenariusz do rozwiązania. Czyli jako zadanie dla mnie, coś w stylu sprawdzenia się, bo przecież prawie każdy scenariusz który sobie wymyślę sam, będę go w stanie rozwiązać ;p Co innego jak się pisze konkretną aplikację i zmaga się z danym "problemem", więc ciekaw byłem pomysłów scenariuszy do rozwiązania. -osobiście mam wrażenie, że to trochę wina działu Hydepark. Raczej słabym zainteresowaniem forumowiczów się cieszy ;P (*oczywiście mogę się mylić) -pozdrawiam. Ten post edytował perhydrol 1.03.2010, 23:52:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że jakieś klasyczne pytania..
PHP: - różnice między include a require, include a include_once - czy wiesz co to jest MVC? Opisz w jednym/dwóch zdaniach - czy wiesz co to moduł rewrite - napisz wyrażenie regularne znajdujące użytkowników na literę K posiadającyh "w" na 4 miejscu loginu - czy wiesz jakie są różnice miedzy funkcjami preg_ oraz ereg_ - napisać klasę A dziedziczącą po B, klasa B powinna implementować wzorzec C MySQL: - w jaki sposób grupuje się rekordy, podać przykład (GROUP BY) - określanie warunkow dla grup (HAVING) - łączenie zapytań i podzapytania: różne formy typu UNION, ALL, INTERSECT, JOIN (LEFT|RIGHT|INNER) Późno post dodałeś. W dzień mógłbym więcej wymyślić. Z tego co wiem to zazwyczaj trzeba kawałek kodu napisać lub przeanalizować jakiś gotowy... Ten post edytował SHiP 2.03.2010, 01:11:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
modół rewrite Nie ma czegoś takiego. Sorrki za mały off-top, ale to się mocno rzuca w oczy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za uwagę. Bład ortograficzny poprawiłem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Późno w nocy głupoty piszę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Chodziło mi o Rewrite_module z Apache czyli krótko mówiąć moduł mod_rewrite. http://httpd.apache.org/docs/1.3/mod/mod_rewrite.html Może źle to określiłem jako dotyczące PHP ponieważ to część Apache (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
perhydrol - daj znać, jak poszło i jakie padły pytania (i odpowiedzi).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trzeba bylo napisac raczej wczesniej niz o 20 skoro jutro czyli dzis masz/miałeś ta rozmowa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Ale co to za wykuwanie pytań na pamięć , to nie szkoła ... zostaniesz zatrudniony i co powiesz? Nie umiem ?
|
|
|
![]()
|
|
TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ale co to za wykuwanie pytań na pamięć , to nie szkoła ... zostaniesz zatrudniony i co powiesz? Nie umiem ? Ale tak wlasnie przygotowal go nasz system edukacji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Taaa... Śmiać mi się chciało gdy usłyszałem o zamysłach przy reformie oświaty i porównałem do pierwszych efektów. Zamiast rozwoju samodzielnego myślenia mamy "wbicie się w klucz" i ogólne jedno wielkie krętactwo. Gdybym był obecnym maturzystą, to przygotowania do niej zamiast pół roku lub roku zajęły by mi tydzień lub mniej i zdałbym śpiewająco zarówno przedmioty ścisłe jak i humanistyczne (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jeden dzień na kww (kopiuj-wklej wykuj) części ustnej i przejrzenie materiałów do pisemnej. Sorki, ale tak obecnie to wygląda. Gdy zdawałem ja i rówieśnicy oraz osoby starsze to liczyła się jednak wiedza bardziej i była uzależniona od profilu także. Gdyby ktoś zobaczył obecnie na zaawansowanej maturze zadania jakie robił profil matematyczno-fizyczny to by płakał obecnie i zgrzytał zębami. Pełny przebieg wykresu funkcji z liczeniem punktów przegięcia, miejsc zerowych określania dziedziny i przeciwdziedziny to była tam podstawa bazująca na choćby liczeniu pochodnych, znajomości obliczania granic (lim) i takie inne badziewia, które niektórzy dopiero na studiach poznają. Ja już nawet nie straszę licealistów obecnych całkami, które w liceum także mieliśmy jako profil mat-fiz opracowywane. Tak więc uważam, że obecna szkoła to light jeszcze ogłupiający bardziej niż mający uczyć czegokolwiek. Co zresztą po naszym forum widać, bo matma i logika kompletnie w obecnych czasach to beeeeee. Wszyscy są humanistami i matmy nie rozumieją, albo ścisłowcami i mają dysfunkcje graniczące z dysmózgią, a i tak matmy nie rozumieją (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
perhydrol - daj znać, jak poszło i jakie padły pytania (i odpowiedzi). Witam wszystkich, przepraszam że dopiero dziś odpisuję ale najzwyklej w świecie nie miałem czasu odwiedzić forum. Przyjęty na okres próbny, a jak mi poszło hmm... przyznam że nie byłem zadowolony z odpowiedzi jakich udzielałem. Co do pytań jakie padły to nie wszystkie pamiętam, ponieważ rzucane były w moją stronę przez trzy osoby na przemian (większość związana z OOP). Pytania: Zmienić kolejność elementów tablicy, mając jedną zmienną pomocnicza "n", bez użycia dodatkowych zmiennych tablicowych! (w pętli, nie za pomocą gotowej funkcji)
Cytat Pożądany wynik: 10, 9, 8, 7, ... 2, 1 mile widziane wasze przykłady rozwiązań (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) -operacje na ciągach znaków preg_, ereg_ etc... -różnice pomiędzy include, include_once, require... -przykładowe zadanko obrazujące działanie referencji "&", -sposoby zabezpieczenia Sesji -dziedziczenie, interfejsy, klasy-metody abstrakcyjne, "ppp", jak działają przedstawić na tablicy przykład i omówić, -jakie znam wzorce projektowe, omówić Singleton, MVC, -sposoby dostępu do baz danych SQL server przy pomocy PHP -jak skutecznie chronić się przed SQL-Injecton, -istota działania wyzwalaczy, zademonstrować (sql), -transakcje (sql), -prezentacja kodu źródłowego z wybranego zrealizowanego projektu. Faktycznie trochę późno wpadłem na pomysł aby napisać posta z pytaniem na forum... Korzystając z okazji chciał bym zapytać kogoś kto odbył szkolenie z ZEND-a, (uzyskał certyfikat), czy może polecić jakieś materiały z którymi warto się zapoznać przed udziałem w takim szkoleniu, ułatwiające jego odbycie. -pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To nie miałeś jakichś trudnych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zadanko z zamianą tablicy jest proste. W tym wypadku wystarczy pętla mająca floor(n/2) kroków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak?
W efekcie działa to tak, że pierwszy zamieniasz z ostatnim, drugi z przedostatnim, trzeci z przedprzedostatnim itd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Proponuje użycie stosu Miało być bez użycia funkcji, więc rozumiem, że array_pop() i array_push() też nie wchodzą w grę. Jedna zmiennna pomocnicza, zamiana w pętli: 1. z foreach:
2. z while:
rezultat (w obu przypadkach taki sam): Cytat Array ( [0] => 10 [1] => 9 [2] => 8 [3] => 7 [4] => 6 [5] => 5 [6] => 4 [7] => 3 [8] => 2 [9] => 1 )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat @blooregard - toś pojechał hahahh Nie bardzo załapałem, o co Ci chodzi? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@blooregard:
Bez urazy, ale z takim rozwiązaniem pewnie byś wyleciał. Dlaczego? Bo sprawdzi się tylko w tym konkretnym przypadku (lub jemu podobnym). Wystarczy zmienić liczbę elementów w tablicy (jak zauważył ~Cyś) albo ich kolejność i Twoje rozwiązanie leży. Równie dobrze mogłeś napisać: (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Leży nie tylko ze względu na ilość, ale i sam pomysł - co zrobisz gdy w tej tablicy pojawią się array(2,11,-4,234,22,12,4,55,-99,0) ?
|
|
|
![]()
|
|
Bloo, ale Twój przykład idzie się paść gdy tablica nie jest w kolejności, bo uwzględnia fakt, że liczby sa kolejne i wykorzystuje to do rozpoznawania klucza (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A tu chodzi o odwrócenie tablicy jak mniemam zwyczajne. Równie dobrze mogłem napisać
i efekt byłby identyczny (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Pytanie do tvistera. Czy pętlę while i for można traktować zamiennie? Bo z tego co mi wiadomo dobry lub prosty algorytm pozostawia swobodę do takiej zamiany. Stos zaś jak chcesz zastosować? Gdzie będziesz odkładac elementy, skoro zabronione jest użycie drugiego typu tablicowego a $n może być jedynie skalarem w domyśle? Równie dobrze i szybko bym mógł zrobić: i to by dopiero była szybka piłka (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Problemem tego zadania jest zrobienie funkcji "swap" tak naprawdę by tylko z 1 zmiennej korzystała. Mogę chyba przecież odczytać klucz tego elementu funkcją key() czy przesunąć wskaźniki z użyciem next() skoro zmienna iterująca jest zabroniona. Bo jakoś po tej tablicy muszę się poruszać, a zmienna pomocnicza MUSI zawierać element tymczasowy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To zaś wymusza użycie while lub foreach. A skoro mamy foreach( $tablica AS $value) to też musimy jakoś inaczej obejść brak iteratora. Bo inaczej tablica (1,3,5,7,9,2,4,6,8,10), czyli nieuporządkowana zrobi nam według kodu bloo (10,9,8,7,6,5,4,3,2,1) i tak, więc to nie jest rozwiązanie. tu trzeba przynajmniej funkcji key użyć:
EDIT: break jest by w połowie się zakończyła, bo inaczej podwójnie całą tablice odwrócimy, a więc wrócimy do punktu wyjścia (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) EDIT2: napisałem też o next(), ponieważ while też MUSI jakoś przechodzić po kolejnych elementach tablicy a $n nie może być do tego celu użyte. Różnica pomiędzy while i foreach to tak naprawdę "tylko" fakt, że ten drugi będzie miał next() "wbudowany" w siebie, podczas gdy while będzie go musiało wywoływać jawnie, a konstrukcja będzie wyglądać tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:56 |