![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problemik.
Mam tablicę, której przypisuję elementy w sposób:
Gdy tablica ma np 4 elementy i usunę element np. $_SESSION['tablica'][2] zostanie w tym miejscu luka. Jest sposób na to aby kolejne elementy tablicy przesunęły się likwidując lukę? przy czym ich indeksy $i zostały zmniejszone o 1? |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Lecisz for-em po całej tablicy (po usunięciu elementu) i jako ...[$i]... wstawiasz iterator tego for-a.
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można prosić o jakiś przykładzik. Nie za bardzo czaję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zastosowałem ową pętlę:
Przesuwa kolejne wartości wypełniając lukę, jednak działa poprawnie tylko gdy zostanie usunięty ostatni element z tablicy. A gdy usuniemy pierwszy czy środkowy to kolejny element kopiuje się na jego miejsce dając powtarzające się wyniki. np. A, B, C gdy usuwam B otrzymuję A, C, C a powinienem A, C |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale kombinujecie
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki nospor. Działa oczywiście
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a tak z ciekawości: po co ci usuwanie tej luki?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam tabelkę z dodawaniem towaru do faktury, coś na styl:
Towar|Kod|Ilość|Cena |usuń Towar|Kod|Ilość|Cena |usuń Towar|Kod|Ilość|Cena |usuń +dodaj kolejny+ Chodzi o to aby po wciśnięciu +dodaj kolejny+ dodawały się kolejne wiersze w tabeli na towar. A przycisk usuń usuwał tylko ten wiersz przy którym się znajduje. Aby po wciśnięciu któregoś z tych przycisków nie stracić danych z pól które już uzupełniliśmy skrypt napisany w Ajaxie przekazuje "na żywo" dane z tych pól tekstowych do skryptu php który zapisuje wszystko w tablicy w Sesji. Po wciśnięciu usuń usuwały się wartości w tablicy przypisane do odpowiedniego wiersza w tabeli, jednak na formularzu zostawało puste pole, a chciałem aby kolejny towar na nie wskoczył. Bardzo ciężko to opisać, nie wiem czy będziesz wiedział o co mi chodzi ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 00:46 |