![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Interesuje mnie stworzenie pliku instalacyjnego do pewnego skryptu. Chodzi mi o to aby wczytując plik wygenerowany za pomocą phpmyadmin wczytać do pustej bazy danych oczywiście z poziomu php. Proszę o pomoc czy jest coś takiego możliwe? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Tak. Tylko że przy pomocy jednego *query możesz wykonać tylko jedno zapytanie, więc musisz wszystko parsować i rozdzielać.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje rozumowanie to:
wczytuje plik a pomocą funkcji fopen pozniej czytam plik za pomocą fread tworzę odpowiednią pętlę i cała baza jest wczytana? parsować i rozdzielać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file_get_contents + preg_match + pętla z query, która dodaje do bazy, ja tak bynajmniej zrobiłem u siebie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
file_get_contents wczyta całość pliku
preg_match rozdzieli niepotrzebne znaki i pętla doda do bazy zapytania Wszystko świetnie, jednak jak wczytać zapytanie z pliku ? powiedzmy iż mam taki kod wygenerowany w phpmyadmin jest on umieszczony w pliku baza.sql Kod CREATE TABLE `nazwa bazy` ( `artykul_id` int(11) NOT NULL auto_increment, `artykul_tytul` varchar(150) NOT NULL default '', `artykul_wstep` varchar(255) NOT NULL default '', `artykul_tresc` text NOT NULL, `artykul_keyword` varchar(255) NOT NULL default '', PRIMARY KEY (`artykul_id`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=27; -- -- Zrzut danych tabeli `nazwa tabeli` -- INSERT INTO `nazwatabeli` (`artykul_id`, `artykul_tytul`, `artykul_wstep`, `artykul_tresc`, `artykul_keyword`) VALUES (26, 'Artykuł 1', 'Wstęp', 'Rozwinięcie', 'przykladowy artykuł'); Jak to zrobić? Pomocy!!! Ten post edytował daruzagi 27.02.2010, 12:09:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz przykład zastosowania: http://forums.tizag.com/archive/index.php?t-3581.html tylko trzeba dostosować pod siebie, ja mam trochę inną wersję, jak znajdę to ci wrzucę.
A tu masz już zrobiony całościowo: http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?p=629229 Ten post edytował potreb 27.02.2010, 15:15:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki potreb, tego szukałem. Wszystko działa jak należy. Mam u Ciebie ogromny dług wdzięczności
![]() Pozostaje jeszcze jedna sprawa z prefixem, usprawniło by to plik instalacji o możliwość zduplokowania tabel ... czekam na wypowiedź tamtych gości Ten post edytował daruzagi 27.02.2010, 16:36:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:41 |